Ημερομηνία: 23-11-2022, 11:00

Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ στο 25ο Forum Ανάπτυξης

OTHER EVENTS

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδος (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) με θέμα «Νέες Τεχνολογίες στην Ενέργεια και τη Βιομηχανική Παραγωγή» στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ στην Πάτρα στο πλαίσιο του 25ου Forum Ανάπτυξης.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Δρ. Θεόφιλος Ιωαννίδης, Διευθυντής Ερευνών στο ΙΤΕ/ICE-HT. Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δρ. Βασίλης Μπουργανός παρουσίασε ως εισαγωγή τους βασικούς ερευνητικούς τομείς και στόχους του Ινστιτούτου και σημείωσε ιδιαίτερα τη συμβολή του Ινστιτούτου και του ΙΤΕ στην ανάπτυξη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε θέματα τεχνολογίας, καινοτομίας και σε κοινωνικές προκλήσεις. Στην εκδήλωση μίλησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Χρήστος Δήμας με επιστολή που κοινοποίησε στο κοινό ο Διευθυντής του Ινστιτούτου, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Καθ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Καθ. Κλεομένης Μπάρλος και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, κ. Βασίλης Αϊβαλής.

Την πρώτη προσκεκλημένη ομιλία έδωσε ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηφώτης, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Motor Oil Group, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο της Έρευνας & Καινοτομίας στη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης της Motor Oil. Στη συνέχεια, η κα Χριστίνα Μπούρα, Διευθύντρια του Κλάδου Αρχιτεκτονικής και Ασφάλειας Πληροφοριών, της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε., παρουσίασε το θέμα «Η εξέλιξη ως ακρογωνιαίος λίθος της καινοτομίας». Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Θωμάς Χαλκίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Συστημάτων Παραγωγής Υδρογόνου & Ενέργειας (HELVIO S.A.), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας από πολλαπλά καύσιμα μέσω υδρογόνου». Η συνεδρία ολοκληρώθηκε με τον Δρ. Βασίλειο Δρακόπουλο, Διευθυντή Εφαρμογών του ΙΕΧΜΗ και επιστημονικό υπεύθυνο του Ελληνικού Κέντρου Προσθετικής Κατασκευής (ΕΚΕΠΕΚ ΑΕ), ο οποίος παρουσίασε ομιλία με θέμα «Τεχνολογία 3D εκτύπωσης στην παραγωγική διαδικασία και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας “.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας και ευρύ κοινό.

Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ συμμετείχε επίσης στο Φόρουμ Ανάπτυξης με δικό του περίπτερο, όπου προβλήθηκαν οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Το περίπτερο επισκέφθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης.