Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ
passepartoutΙνστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής English versionpassepartout
passepartout
bg_inside_main_left
passepartout
bg_LeftMenuTop_big
bg_LeftMenuBottom_bigpassepartout
passepartout
ArrowRightRed
Βρίσκεστε εδώ: ΙΕΧΜΗ > Επιτεύγματα Ε&Α > Διακρίσεις-Βραβεία > Συμμετοχή του ΙΕΧΜΗ στην ανακάλυψη του γραφένιου - της πιο λεπτής και ισχυρής μεμβράνης άνθρακα
youarehere2
 

Συμμετοχή του ΙΕΧΜΗ στην ανακάλυψη του γραφένιου - της πιο λεπτής και ισχυρής μεμβράνης άνθρακα

Η ερευνητική συνεργασία του ΙΕΧΜΗ με τους πρόσφατα βραβευθέντες με Νόμπελ φυσικούς είναι ένα ακόμη παράδειγμα της έρευνας αιχμής που διεξάγεται στο Ινστιτούτο στην περιοχή των νανοϋλικών και των εφαρμογών τους.

Graphene.jpg

Η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών απέμεινε πρόσφατα το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2010 από κοινού στον Andre Geim και στον Konstantin Novoselov "για τα πρωτοποριακά πειράματά τους σχετικά με το δισδιάστατο υλικό γραφένιο". Περισσότερες εκλαϊκευμένες πληροφορίες για το γραφένιο και τη σχετική έρευνα των βραβευθέντων βρίσκονται εδώ.

Ο Καθηγητής Κώστας Γαλιώτης, Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του Ερευνητικού Ινστιτούτου Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) στην Πάτρα και οι συνεργάτες του από το Ινστιτούτο (Δρ. I. Παρθένιος), αλλά και το Πανεπιστήμιο Πατρών (Επικ. Καθηγητής Κων/νος Παπαγγελής) συνεργάζονται στενά με τους βραβευθέντες και μερικά αποτελέσματα από την κοινή ερευνητική τους προσπάθεια περιγράφονται στις ακόλουθες δημοσιεύσεις:

Η ερευνητική δραστηριότητα στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ αφορά τη μελέτη των μηχανικών ιδιοτήτων του γραφενίου σε εφελκυσμό αλλά και θλίψη αλλά και την παραγωγή νανοσυνθέτων υλικών με βάση το γραφένιο. Στα πλαίσια αυτά μελετάται διεξοδικά και η φυσική του γραφενίου με την τεχνική της φασματοσκοπίας Raman.

Tο Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ανακοίνωσε ότι το 2011 θα χρηματοδοτήσει το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ για την υλοποίηση του ερευνητικού έργου "Μηχανική συμπεριφορά δισδιάστατων κρυστάλλων: Η περίπτωση του γραφενίου".

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τον κο Κώστα Γαλιώτη (Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και Καθηγητή Παν. Πατρών- Συντονιστή) και τους Konstantin Novoselov (Καθηγητή του Πανεπιστημίου Manchester), Κωνσταντίνο Παπαγγελή (Επικ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών), Ιωάννη Παρθένιο (Ειδικό Λειτουργικό Επιστήμονα του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ), και Τάση Δημήτριο (Επίκ. Καθηγητή ΠΔ 407 του Παν. Πατρών).

Το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων και την προώθηση συνεργασιών μεταξύ ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει εντάξει από το 2008 στις δραστηριότητές του τη χρηματοδότηση επιστημονικών μελετών χρονικής διάρκειας ενός έτους. Για το έτος 2011 στον τομέα των Θετικών Επιστημών το Ίδρυμα δέχθηκε 249 προτάσεις, από τις οποίες έγιναν δεκτές μόνο 7 μεταξύ των οποίων και αυτή με θέμα το γραφένιο.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με:
Καθηγητής Κώστας Γαλιώτης
ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και Τμήμα Επιστήμης των Υλικών Πανεπιστημίου Πατρών
Τηλ.: 2610 965 301
e-mail: c.galiotis@iceht.forth.gr
http://www.iceht.forth.gr/staff/galiotis.html

 
bg_inside_main_right
passepartout
main_bottom2
passepartout  
passepartoutΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Οδός Σταδίου, Πλατάνι, Τ.Θ. 1414, 26504 Πάτρα
passepartoutΤηλ.: 2610.965.300 E-mail: info@iceht.forth.gr
passepartout
ΕΣΠΑpassepartout
passepartout© Copyright ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ, All rights reserved.

passepartoutΕπικοινωνία | Τηλεφωνικός Κατάλογος | Σύνδεσμοι | English


Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα