Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ
passepartoutΙνστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής English versionpassepartout
passepartout
bg_inside_main_left
passepartout
bg_LeftMenuTop_big
bg_LeftMenuBottom_bigpassepartout
passepartout
ArrowRightRed
Βρίσκεστε εδώ: ΙΕΧΜΗ > Επιτεύγματα Ε&Α > Διακρίσεις-Βραβεία > Το ITE/IEXMH συμμετέχει στο "GRAPHENE", μελλοντικό και ανερχόμενο τεχνολογικό ορόσημο της ΕΕ
youarehere2
 

Το ITE/IEXMH συμμετέχει στο "GRAPHENE", μελλοντικό και ανερχόμενο τεχνολογικό ορόσημο της ΕΕ

Graphene_Flagship.jpg

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε το «ΓΡΑΦΕΝΙΟ» ως ένα από τα πρώτα ανερχόμενα τεχνολογικά ορόσημα (Future and Emerging Technologies (FET) flagships) και πρόκειται να λάβει χρηματοδότηση ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια. Η αποστολή του «ΓΡΑΦΕΝΙΟΥ» είναι να πάρει το υλικό αυτό -και άλλα συναφή πολυστρωματικά παράγωγα- από τα ερευνητικά εργαστήρια και να τα μεταφέρει στην κοινωνία, ώστε να προκαλέσει επανάσταση στη βιομηχανία σε πολλαπλά επίπεδα και να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίες στην Ευρώπη (βλέπε το αντίστοιχο Δελτίο Τύπου).

Συντονιστής της ελληνικής συμμετοχής και εθνικός εκπρόσωπος του «ΓΡΑΦΕΝΙΟΥ» είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Κώστας Γαλιώτης.

Κομβικές εφαρμογές του γραφενίου είναι, ενδεικτικά, ηλεκτρονικές και οπτικές διατάξεις υψηλής ταχύτητας, ελαφρά λειτουργικά εξαρτήματα και εξελιγμένες μπαταρίες. Στα παραδείγματα νέων προϊόντων για τον καταναλωτή, που θα βασίζονται στις τεχνολογίες του γραφενίου, περιλαμβάνονται ηλεκτρονικές συσκευές υψηλής ταχύτητας που θα είναι ταυτόχρονα εύκαμπτες και ανθεκτικές, όπως το ηλεκτρονικό χαρτί και οι ευλύγιστες συσκευές επικοινωνίας, καθώς επίσης και αεροσκάφη ελαφρύτερα και πιο οικονομικά στην κατανάλωση ενέργειας. Μακροπρόθεσμα, το γραφένιο αναμένεται να ανοίξει νέους ορίζοντες σε ιατρικές εφαρμογές, όπως στους τεχνητούς αμφιβληστροειδείς, και να συνεισφέρει σε νέα υπολογιστικά πρότυπα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Γραφένιο» αποτελεί το ένα από τα δύο ορόσημα (το άλλο είναι το «Πρόγραμμα Ανθρώπινος Εγκέφαλος») που κερδίζουν το μεγαλύτερο ερευνητικό βραβείο αριστείας στην ιστορία της ΕΕ (βλέπε το αντίστοιχο Δελτίο Τύπου και άλλες ανακοινώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να έλθετε σε επαφή:

Εθνικός Εκπρόσωπος του «ΓΡΑΦΕΝΙΟΥ»: Καθ. Κώστας Γαλιώτης, c.galiotis@iceht.forth.gr, τηλ. 2610-965266

FORTH Graphene Centre: http://graphene.iceht.forth.gr

Graphene Flagship Director: Prof. Jari Kinaret, jari.kinaret@chalmers.se

EU FΕΤ Flagship Initiatives: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/fet-flagships

 
bg_inside_main_right
passepartout
main_bottom2
passepartout  
passepartoutΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Οδός Σταδίου, Πλατάνι, Τ.Θ. 1414, 26504 Πάτρα
passepartoutΤηλ.: 2610.965.300 E-mail: info@iceht.forth.gr
passepartout
ΕΣΠΑpassepartout
passepartout© Copyright ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ, All rights reserved.

passepartoutΕπικοινωνία | Τηλεφωνικός Κατάλογος | Σύνδεσμοι | English


Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα