Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ
passepartoutΙνστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής English versionpassepartout
passepartout
bg_inside_main_left
passepartout
bg_LeftMenuTop_big
bg_LeftMenuBottom_bigpassepartout
passepartout
ArrowRightRed
Βρίσκεστε εδώ: ΙΕΧΜΗ > Επιτεύγματα > Διακρίσεις-Βραβεία
youarehere2
 

Διακρίσεις-Βραβεία

Η ιστοσελίδα περιλαμβάνει τις διακρίσεις και τα βραβεία των μελών του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ κατά τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα τις διακρίσεις και βραβεύσεις εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά ή συνέδρια, τις διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, τις τιμητικές διακρίσεις/βραβεία από επιστημονικούς οργανισμούς και τις τιμητικές θέσεις ή τις τιμητικές υποτροφίες.

 

2018

 • Ο εκδοτικός οίκος Elsevier και το επιστημονικό περιοδικό Journal of Drug Delivery Science and Technology βράβευσαν το επιστημονικό άρθρο:
  "3D printed oral solid dosage forms containing hydrochlorothiazide for controlled drug delivery", Journal of Drug Delivery Science and Technology, 2017 (August), Volume 40, Pages 164-171
  των Christos I. Gioumouxouzis, Orestis L. Katsamenis, Nikolaos Bouropoulos and Dimitrios G. Fatouros
  με το βραβείο Best Paper Award 2017.
  Ο Δρ. Νικόλαος Μπουρόπουλος, συν-συγγραφέας του άρθρου, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ.
  Το βραβείο αυτό απενεμήθη κατά τη διάρκεια του 11th World Meeting on Pharmaceutics and Biopharmaceutics, 19-22 Μαρτίου 2018, Γρανάδα, Ισπανία.

2017

 • Το ITE/IEXMH είναι ο φορέας υποδοχής του έργου Proof of Concept του ERC, με τίτλο "Graphene as effective anti-fading agent for the protection of artworks (GRAPHENART)", για την προστασία έργων τέχνης με χρήση γραφενίου. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Γαλιώτης, Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενος Μέλος ΔΕΠ του ITE/IEXMH, είναι ο συντονιστής του έργου, που αποτελεί συνεργασία του ITE/IEXMH με το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών. Το GRAPHENART είναι ένα από τα 3 (μεταξύ 160) χρηματοδοτούμενα έργα του ERC το οποίο αναδεικνύεται στην Έκθεση του ERC για το 2017.

2016

 • Ο Δρ. Σπύρος Πανδής, Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/IEXMH, έλαβε το βραβείο David Sinclair Award για το 2016 από την American Association for Aerosol Research για την πρωτοποριακή του συνεισφορά στην κατανόηση και στον έλεγχο της ρύπανσης του αέρα. Ένας σημαντικός παράγοντας για την αναγνώριση αυτή ήταν και ο ηγετικός του ρόλος στο έργο Ε&Α PEGASOS, μιας μελέτης των αλληλεπιδράσεων αερίου-αεροκολλοειδών-κλίματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στο οποίο συμμετείχαν 30 ερευνητικές ομάδες από 18 ευρωπαϊκές χώρες, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ και συντονίστηκε από το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ.
  Το βραβείο David Sinclair Award αναγνωρίζει τη διαχρονική αριστεία στην έρευνα και στην τεχνολογία αεροκολλοειδών από καταξιωμένο ενεργό επιστήμονα. Η έρευνα του βραβευόμενου πρέπει να έχει διαρκή απήχηση στην επιστήμη των αεροκολλοειδών.
 • Η κα Κ. Παπαδημητρίου, μεταδιδακτορική συνεργάτης του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, έλαβε το "Best Poster Award" για την αναρτημένη εργασία (poster) με τίτλο "Synthesis and Characterization of 3-arm star PMMAs Bearing Pyrene Units as Dispersing Agents of Graphene" των Papadimitriou K. D., Gkermpoura S., Polyzos I., Galiotis C. G., Tsitsilianis C. στο "11th Hellenic Polymer Society International Conference", που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, από 3 έως 5 Νοεμβρίου 2016.
 • Ο κ. Ματθαίος-Εμμανουήλ Παπαδημητρόπουλος, μεταπτυχιακός υπότροφος του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, έλαβε "Βραβείο Ερευνητικής Αναρτημένης Ανακοίνωσης" για την αναρτημένη εργασία με τίτλο "Metabolomics in Systems Agro-Biotechnology" των M.-E. Papadimitropoulos, G. Tooulakou, I. Υannakos, H. Yannopoulos, V. Haitas, N. Katsoulas, C. Kittas, P. Kalaitzis and Maria Klapa στο «Κοινό Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Κρυσταλλογραφικής Εταιρίας & της Ελληνικής Εταιρείας Υπολογιστικής Βιολογίας και Βιοπληροφορικής (HeCrA-HSCBB16)», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από 7 έως 9 Οκτωβρίου 2016.
 • Ο Δρ. Σπύρος Πανδής, Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/IEXMH, έλαβε το βραβείο Lawrence K. Cecil Award in Environmental Chemical Engineering για το 2016 από το American Institute of Chemical Engineers (AIChE) για την εξαιρετική συμβολή του στον επιτυχή έλεγχο και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε περιοχές σε όλο τον κόσμο.
  Το βραβείο Lawrence K. Cecil Award in Environmental Chemical Engineering αναγνωρίζει την εξαιρετική συμβολή και τα επιτεύγματα ενός ατόμου στην διαφύλαξη και στη βελτίωση του περιβάλλοντος με εφαρμογή της επιστήμης του χημικού μηχανικού. Ο παραλήπτης πρέπει να είναι μέλος του AIChE, να έχει 15 χρόνια εμπειρίας χημικής μηχανικής στον τομέα του περιβάλλοντος, και να έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στον τομέα της έρευνας, της διδασκαλίας, της μηχανικής, ή σε ρυθμιστικές δραστηριότητες είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.
 • Η κα Πηνελόπη Αγγελοπούλου, υπότροφος του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και μεταπτυχιακή φοιτήτρια (υποψήφια διδάκτωρ) του Τμήματος Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών, υπό την επίβλεψη του Επικ. Καθηγητή Γιώργου Αυγουρόπουλου, βραβεύθηκε κατόπιν αξιολόγησης από διεθνή επιστημονική επιτροπή με το πρώτο βραβείο "Young Researcher Award" για την παρουσίαση της εργασίας με τίτλο "Combustion-synthesized LiMn-based spinel nanostructures as cathode materials for lithium-ion batteries" από τους Pinelopi Angelopoulou, Fotios Paloukis and George Avgouropoulos στο "13th International Conference on Nanosciences & Nanotechnologies" που πραγματοποιήθηκε στις 5-8 Ιουλίου 2016 στη Θεσσαλονίκη.
 • Η αναρτημένη εργασία των προπτυχιακών φοιτητριών του Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, που κάνουν τη διπλωματική τους στο Εργαστήριο Μεταβολικής Μηχανικής και Συστημικής Βιολογίας του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Χριστίνας Βασιλοπούλου και Μαρίας-Σωτηρίας Μάρρα, η οποία συνοδευόταν και από μια δεκασέλιδη γραπτή εργασία, με τίτλο:
  Βασιλοπούλου Χ., Μάρρα Μ.-Σ., Κλάπα Μ.,
  «Εφαρμογή της Μεταβολομικής στη Συστημική Ιατρική»
  πήρε το βραβείο καλύτερου e-poster (ένα απονέμεται) σε σύνολο 94 αναρτημένων εργασιών στο 22ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, που έλαβε χώρα στην Πάτρα από τις 13 έως 15 Μαΐου 2016 (Περισσότερες πληροφορίες).

 • Δεύτερο Βραβείο στο Διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» για την εργασία απορρύπανσης εδαφών με ψυχρό πλάσμα

  Prize
  Ολοκληρώθηκε και η τελική φάση του 3ου διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒ και η Eurobank, στο «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016, με την απονομή βραβείων στους νικητές του διαγωνισμού. Το 2ο βραβείο στην κατηγορία ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ απονεμήθηκε στον Δρ. Χρήστο Αγγελόπουλο, Ερευνητή του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του ΙΤΕ Πάτρας για την εργασία «Συσκευή Ψυχρού Πλάσματος για την Ταχεία, Αποτελεσματική και Φθηνή Απορρύπανση Ισχυρά Ρυπασμένων Εδαφών». Η εργασία πραγματοποιήθηκε από τους Χρ. Αγγελόπουλο (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Εκπρόσωπος Ερευνητικής Ομάδας), Π. Σβάρνα (Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Παν/μιο Πατρών) και Χρ. Τσακίρογλου (Διευθυντής Ερευνών, ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ).

  Η συσκευή πλάσματος βασίζεται στη δράση ακίνδυνων σωματιδίων, τα οποία είναι ικανά να οξειδώσουν ακόμα και τους πιο ανθεκτικούς ρύπους του εδάφους. Τα σωματίδια παράγονται από μία ηλεκτρική εκκένωση μεταξύ δύο ηλεκτροδίων, όπου τοποθετείται το ρυπασμένο έδαφος. Κατά την απορρύπανση, διοχετεύεται στο έδαφος μόνο ατμοσφαιρικός αέρας κι έτσι ελαχιστοποιούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το οικονομικό κόστος. Ο χρόνος προς πλήρη απορρύπανση του εδάφους είναι λίγα λεπτά, ενώ η κατανάλωση ενέργειας είναι συγκρίσιμη με αυτή μιας μικρής λάμπας φωτός. Η συσκευή είναι εύχρηστη από ανειδίκευτο προσωπικό κι άμεσα επεκτάσιμη σε βιομηχανική κλίμακα.

 • Σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό παρουσιάστηκε από τους Δρ. Χρ. Αγγελόπουλο και Δρ. Χρ. Τσακίρογλου καινοτόμα τεχνολογία που αναπτύσσεται στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και αφορά την ανάπτυξη συσκευής πλάσματος που παράγει ιονισμένο αέριο που αποτελείται από ελεύθερα ηλεκτρόνια, ιόντα και υπεριώδες φως και οξειδώνει και τους πιο ανθεκτικούς ρύπους που βρίσκονται στο έδαφος επιτυγχάνοντας γρήγορη, αποτελεσματική και συγχρόνως φθηνή απορρύπανση εδαφών. Η τεχνολογία αυτή προκρίθηκε στη β' φάση του 3ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» που συνδιοργανώνουν ο ΣΕΒ και η Eurobank.

 

2015

 • Η Ακαδημία Αθηνών σε πανηγυρική συνεδρίαση στις 22 Δεκέμβρη του 2015 βράβευσε την επιστημονική δημοσίευση "Curvature dependent surface energy for a free standing monolayer graphene: Some closed form solutions of the non-linear theory" (D. Sfyris, G. I. Sfyris and C. Galiotis, International Journal of Non-Linear Mechanics, 67:186-197, 2014) με το Βραβείο Ακαδημαϊκού Περικλή Σ. Θεοχάρη, αθλοθετούμενο από το Ίδρυμα Περικλή Σ Θεοχάρη για την καλύτερη επιστημονική εργασία στον τομέα της Μηχανικής. Το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ παρελήφθησαν από το Δρ. Δημήτρη Σφυρή, πρώην μεταδιδακτορικό ερευνητή στο ΙΤΕ / ΙΕΧΜΗ στο πρόγραμμα Αριστεία-ERC (ERC-10), που χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
 • Στην κα Ασπασία Αντωνέλλου, μεταπτυχιακή υπότροφο του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, απονεμήθηκε το "Βραβείο Νέου Ερευνητή" για την καλύτερη αναρτημένη εργασία (poster) με τίτλο "Laser processing of SiC: From graphene-coated SiC particles to 3D graphene froths" των Aspasia Antonelou and Spyros N. Yannopoulos στο πλαίσιο του 26th International Conference on Amorphous and Nanocrystalline Semiconductors (ICANS26), που πραγματοποιήθηκε 13-18 Σεπτεμβρίου 2015 στο Aachen της Γερμανίας. Η σχετική έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (έργο SMARTPRO).

 • Αποτελέσματα του έργου PEGASOS, που συντονίζει ο καθηγητής Σπύρος Πανδής, Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ / ΙΕΧΜΗ, χρησιμοποιούνται για να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη

  Οι επιστήμονες είναι πιο σίγουροι από ποτέ ότι οι άνθρωποι είναι η κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως δήλωσε η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) στην εγκυρότερη έως σήμερα έκθεσή της, αντλώντας στοιχεία από πληθώρα επιστημονικών παρατηρήσεων - πολλές από τις οποίες συγκεντρώθηκαν από επιστήμονες στην Ευρώπη. Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση της έκθεσης περιλαμβάνουν και αποτελέσματα του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου μεγάλης κλίμακας PEGASOS, που συντονίζει ο καθηγητής Σπύρος Πανδής, Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ / ΙΕΧΜΗ. Τα αποτελέσματα αυτά βασίζονται σε μετρήσεις της ποιότητας του αέρα πάνω από την Ευρώπη από το αερόπλοιο PEGASΟS.

  Τα κύρια συμπεράσματα του PEGASOS τα οποία παρουσιάσθηκαν στους αρμόδιους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι:
  (1) Οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την ατμοσφαιρική ρύπανση από το 1970 έχουν προστατεύσει την Ευρώπη από μια δραματική επιδείνωση της ποιότητας του αέρα της
  . Οι κανονισμοί για τις εκπομπές των αυτοκινήτων και την ποιότητα των καυσίμων ήταν από τις πιο σημαντικές πολιτικές
  . Οι πολιτικές αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αυξήσει τον μέσο χρόνο ζωής των Ευρωπαίων κατά 5 μήνες
  . Η εισαγωγή των EURO standards για τα αυτοκίνητα ελάττωσε και τα παγκόσμια επίπεδα όζοντος αυξάνοντας την αγροτική παραγωγή κατά 0.3% σε παγκόσμια κλίμακα.

  (2) Υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια για βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην Ευρώπη
  . Μερικές από τις επιλογές είναι μη προφανείς: περιορισμοί των εκπομπών αμμωνίας από την γεωργία και την κτηνοτροφία, περιορισμός της οικιακής και αγροτικής καύσης βιομάζας, κλπ.
  . Η επίδραση των παραπάνω μέτρων στο κλίμα θα είναι πολύ μικρή.

  (3) Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αλλάξει από +0.3 έως -0.2 C στα επόμενα 40 χρόνια λόγω των πιθανών μέτρων για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
  . Τα μέτρα στις αναπτυσσόμενες χώρες θα έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση από ότι αυτά στις αναπτυγμένες.
  . Στην Ευρώπη η αλλαγή εξ αιτίας αυτών των μέτρων θα είναι +0.5°C και στην Αρκτική +0.8°C.
  . Τα αποτελέσματα της ελάττωσης εκπομπών ατμοσφαιρικών σωματιδίων είναι συχνά πιο σημαντικά σε άλλες περιοχές από αυτές των πηγών.
  . Αυτά τα αποτελέσματα είναι μικρά σε σύγκριση με αυτά της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων αερίων του θερμοκηπίου.

  (4) Η ελάττωση των εκπομπών του μεθανίου μπορεί να ελαττώσει την μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά 0.2°C και ταυτόχρονα να ελαττώσει το όζον.

  (5) Τα κοινά οφέλη πολιτικών για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή εξαρτώνται από τον τύπο του ρύπου:
  . Είναι σημαντικά για το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου αλλά είναι πολύ μικρά για τις πτητικές οργανικές ενώσεις.
  . Τόσο οι πολιτικές για το κλίμα όσο και για την ατμοσφαιρική ρύπανση μπορούν να ελαττώσουν το όζον σε παγκόσμια κλίμακα
  . Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη θα είναι ετερογενής τόσο χωρικά όσο και χρονικά για τους διάφορους ρύπους. Θα προκαλέσει:
  - αυξήσεις στο όζον αλλά μεικτές αλλαγές (τόσο αυξήσεις όσο και ελαττώσεις) στα αιωρούμενα σωματίδια.
  - πιθανότατα σημαντική αύξηση στις εκπομπές από πυρκαγιές δασών
  - αύξηση στις φυσικές εκπομπών βιογενών υδρογονανθράκων λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας με συνεπακόλουθη αύξηση του όζοντος
  - φιλόδοξος περιορισμός των ανθρωπογενών εκπομπών θα οδηγήσει σε ελάττωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρά την κλιματική αλλαγή.

  Διαβάστε περισσότερα

 • Η εργασία με τίτλο «Συσκευή ψυχρού πλάσματος για την ταχεία, αποτελεσματική και φθηνή απορρύπανση ισχυρά ρυπασμένων εδαφών» που πραγματοποιήθηκε από τους Χρ. Αγγελόπουλο (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Εκπρόσωπος Ερευνητικής Ομάδας), Π. Σβάρνα (Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστων, Παν/μιο Πατρών) και Χρ. Τσακίρογλου (Διευθυντής Ερευνών, ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) προκρίθηκε μετά από γραπτή αξιολόγηση στη β' φάση του 3ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» που συνδιοργανώνουν ο ΣΕΒ και η Eurobank. Σύμφωνα με τους κανόνες του Διαγωνισμού, για τις 20 καλύτερες υποψηφιότητες (έως 10 για την κατηγορία «εφαρμοσμένη έρευνα» - έως 10 για την κατηγορία «καινοτομία») που προκρίθηκαν στη β' φάση, πρόκειται να πραγματοποιηθεί πρόγραμμα προβολής τους στην ευρύτερη κοινωνία, το οποίο περιλαμβάνει παρουσιάσεις στην επιχειρηματική κοινότητα και πλάνο προώθησης στα ΜΜΕ, ενώ προβλέπεται και η έκδοση ειδικού λευκώματος, το οποίο θα διανεμηθεί σε ευρύ κύκλο αποδεκτών, κυρίως επιχειρηματιών. Η διαδικασία τελικής κατάταξης των συμμετεχόντων θα συνεχιστεί με την προφορική αξιολόγηση σε ανοιχτή για το κοινό ειδική τελετή και θα ολοκληρωθεί με την ανάδειξη των νικητών και την απονομή των επάθλων σε ειδική τελετή.

 

2014

 • Στον κ. Ιωάννη Αναστασόπουλο, μεταπτυχιακό υπότροφο του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, απονεμήθηκε το «Βραβείο Νέου Ερευνητή» για την καλύτερη αναρτημένη εργασία (poster) με τίτλο "Carbon-nanotube Based Membranes for Wastewater Treatment Technologies" των J. A. Anastasopoulos, A. Soto Beobide, Th. Karachalios, K. B. Kouravelou and G. A. Voyiatzis στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου στις Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες (ΝΝ14), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8-11 Ιουλίου 2014.

 

2013

 • Στο περιοδικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "Parliament Magazine" (τεύχος 381, 16 Δεκεμβρίου 2013), που είναι αφιερωμένο στην Ελληνική Προεδρία, γίνεται ειδική αναφορά (σελ. 56) στο Κέντρο «Γραφενίου του ΙΤΕ» και στις σχετικές ερευνητικές δραστηριότητες στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ στην Πάτρα.
 • Η κα Κατερίνα Τερζή, μεταπτυχιακή υπότροφος του ΙΤΕ / ΕΙΧΗΜΥΘ, βραβεύθηκε για την εξαιρετική προφορική παρουσίαση της με θέμα "Effects of CO2 leakages from storage sites on the quality of potable groundwater", ερευνητική εργασία των Κ. Τερζή, Ι. Μπουντα, Χ. Α. Αγγελόπουλου και Χ. Δ. Τσακίρογλου, στο 6ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Πορωδών Υλικών, που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα στις 9-10 Σεπτεμβρίου 2013 (βλ. και το αντίστοιχο άρθρο).
 • Ο κ. Ιωάννης Αναστασόπουλος, Μεταπτυχιακός Υπότροφος του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, καθώς και ο κ. Δημήτριος Ζάγκλης, Μεταπτυχιακός Υπότροφος του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, βραβεύτηκαν από την European Membrane Society (EMS) και το Πανεπιστήμιο Duisburg-Essen για τις αναρτημένες εργασίες τους (posters) με τίτλο:|
  Novel Membranes for Water Technologies: "Formation of Aligned Carbon Nanotubes (CNTs) with Tailored Physical and Chemical Properties" των
  J. A. Anastasopoulos, A. Soto Beobide, Th. Karachalios and G. A. Voyiatzis (δείτε το Βραβείο)
  και
  "Implementation of Membrane Technology for the Isolation of the Olive Mill Wastewater Phenolic Content" by
  D. P. Zagklis and C. A. Paraskeva (δείτε το Βραβείο)
  στο 29ο Θερινό Σχολείο της EMS με θέμα «Μεμβράνες», που πραγματοποιήθηκε στο Essen της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2013.

 • Kατά τη διάρκεια του 9ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνέδριου Χημικής Μηχανικής, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα κατά το τριήμερο 23 - 25 Μαΐου 2013, επιλέχτηκαν και βραβεύτηκαν από Ειδικές Επιτροπές αποτελούμενες από Μέλη ΔΕΠ του ΕΜΠ, του ΑΠΘ και του ΠΠ οι καλύτερες ανακοινώσεις στις κατηγορίες (1) αναρτημένη εργασία (poster), (2) ανακοίνωση από διπλωματική εργασία και (3) ανακοίνωση από διδακτορική διατριβή. Τα κριτήρια επιλογής προς βράβευση ήταν (α) η επιστημονική ποιότητα της εργασίας, (β) η ποιότητα του γραπτού κειμένου της, και (γ) η ποιότητα της προφορικής παρουσίασης ή ανάρτησης.

  Στην κατηγορία «αναρτημένη εργασία (poster)» το 3ο βραβείο έλαβαν ερευνητές του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ για την εργασία
  «Διαφοροποίηση της πορώδους δομής πολυολεφινών στην κατεύθυνση ανάπτυξης αναπνεύσιμων μη-υφασμένων προϊόντων», των E. Μοσχοπούλου, Ι. Μπούνου, Θ. Ιωαννίδη και Γ. Βογιατζή.

  Στην κατηγορία «ανακοίνωση από διπλωματική εργασία» έπαινο έλαβαν ερευνητές του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ για την εργασία
  «Διαχωρισμός και ανάκτηση φαινολικών ενώσεων από απόβλητο ελαιοτριβείου με τη μέθοδο της ψυχόμενης κρυστάλλωσης», των Σ. Κοντού, Π. Κουτσούκου και Χ. Παρασκευά.

  Οι διοργανωτές του Συνέδριου τίμησαν τους συγγραφείς των εργασιών σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24/7/2013 στην αίθουσα «Ν. Κουμούτσος» της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ.

 

2012

 • Η προφορική παρουσίαση της μελέτης που διεξάγει το εργαστήριο Μεταβολικής Μηχανικής και Συστημικής Βιολογίας του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, με επικεφαλής την Δρ. Μ. Ι. Κλάπα, σε συνεργασία με την 1η Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία»: Α. Τελώνης, Α. Γκουρογιάννη, Ι. Κωστέρια, Χ. Κανακά-Gantenbein, Γ. Χρούσος και Μ. Ι. Κλάπα, "Η Μεταβολομική ως Εργαλείο Κλινικής Πρόγνωσης: Ενδείξεις Προδιάθεσης σε Μεταβολικές Διαταραχές ως Συνέπεια της Τεχνητής Γονιμοποίησης" απέσπασε το βραβείο καλύτερης επιστημονικής παρουσίασης στον Τομέα της Υγείας στο 8o Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ), που διεξήχθη στην Πάτρα 18-20 Οκτωβρίου 2012. Τα αποτελέσματα της μεταβολομικής ανάλυσης υποστηρίζουν τις μέχρι σήμερα σοβαρές ενδείξεις για αυξημένη προδιάθεση σε αντίσταση στην ινσουλίνη στα παιδιά από τεχνητή γονιμοποίηση με ενδοκυττάρια έγχυση σπέρματος (ICSI). Επίσης, καταδεικνύουν την αξία της μεταβολομικής ανάλυσης, ως νέα τεχνολογία βιομοριακής ανάλυσης υψηλής απόδοσης, να παρέχει υψηλής ευκρίνειας οπτική της μεταβολικής κατάστασης, οδηγώντας στον προσδιορισμό χαρακτηριστικών μεταβολικών προτύπων ακόμα και σε πολύπλοκες καταστάσεις φυσιολογίας. Σχετική εργασία βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για κατάθεσή της σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό με κριτές.
 • Η πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη από τον Δρ. Σ. Ν. Γιαννόπουλο (Κύριο Ερευνητή του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) και τους συνεργάτες του, με τίτλο:
  "Chalcogenide glass layers in silica photonic crystal fibers"
  by C. Markos, S. N. Yannopoulos, and K. Vlachos
  Optics Express, Vol. 20, Issue 14, pp. 14814-14824 (2012)
  χαρακτηρίστηκε ως "Spotlight in Optics" από την Optical Society of America. Η μελέτη ασχολείται με έναν απλό και ανέξοδο τρόπο για την ενσωμάτωση άμορφων λεπτών υμενίων χαλκογονούχων ενώσεων στην εσωτερική επιφάνεια των καναλιών φωτονικών κρυσταλλικών ινών (PCF) κατασκευασμένες από SiO2. Ο μηχανισμός βασίζεται στον τριχοειδή εμποτισμό ενός νανοκολλοειδούς διαλύματος (As2S3 σε αμίνες) στα κανάλια των PCF και την εξάτμιση του διαλύτη που ακολουθεί.
 • Το SCImago Research Group έδωσε το SCImago Institutions Rankings (SIR) World Report 2011, την ευρύτατης κάλυψης παγκόσμια κατάταξη που δείχνει την ερευνητική δραστηριότητα 3042 πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων παγκοσμίως. Η κατάταξη βασίζεται σε ποσοτικά στοιχεία παραπομπών και δημοσιεύσεων της βάσης δεδομένων Scopus και δείχνει βιβλιομετρικούς δείκτες που αποκαλύπτουν κάποιες από τις κύριες διαστάσεις της απόδοσης της έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο.
  Το SIR World Report 2011 περιλαμβάνει κατάταξη με βάση την Κανονικοποιημένη Απήχηση (Normalized Impact) και δείχνει τη θέση κάθε οργανισμού σε διεθνές, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με αυτήν την κατάταξη το ΙΤΕ / ΙΕΧΜΗ βρίσκεται στη 915η θέση παγκοσμίως (σε σύνολο 3042 οργανισμών, δηλαδή, στο 30% και, ως εκ τούτου, πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο) και σε εθνικό επίπεδο το ΙΤΕ / ΙΕΧΜΗ είναι στην 3η θέση (μετά το ΙΗΔΛ που βρίσκεται στην 1η θέση, και το ΙΤΕ, ως σύνολο, που βρίσκεται στη 2η θέση).

 

2011

 • Η πρόσφατα δημοσιευμένη εργασία του καθηγητή κ. Γ. Ν. Παπαθεοδώρου, Διακεκριμένου Μέλους του ΙΤΕ, και των συνεργατών του, με τίτλο:
  "Silicate Glasses at the Ionic Limit: Alkaline-Earth Sub-Orthosilicates"
  by N. K. Nasikas, A. Chrissanthopoulos, N. Bouropoulos, S. Sen, and G. N. Papatheodorou,
  Chem. Mater., 23 (16), pp. 3692-3697, 2011
  DOI: 10.1021/cm2012582, ημερομηνία δημοσίευσης (Web): 26 Ιουλίου 2011 ψηφίστηκε στην ιστοσελίδα ChemFeeds ως το πλέον βαρυσήμαντο επιστημονικό άρθρο κατά το πρώτο τρίμηνο της δημοσίευσής του.
 • Το ΙΤΕ κατετάγη στη 12η θέση στον κατάλογο των πρώτων 20 Ευρωπαϊκών Οργανισμών Έρευνας, με τη πλέον επιτυχημένη συμμετοχή στην προσέλκυση χρηματοδότησης από τα Προγράμματα του FP7 για τα έτη 2007-2010 σύμφωνα με το "FP7 Monitoring Report 2010, European Commission" (σελ. 17). Στη συγχαρητήρια επιστολή της προς τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΙΤΕ, καθηγητή κ. Φωτάκη, η Υπουργός Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Διαμαντοπούλου τονίζει "... Η επιτυχία αυτή καταδεικνύει το επιτυχημένο μοντέλο που χαρακτηρίζει το ΙΤΕ για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ερευνητικών υποδομών και των ανθρώπινων πόρων που διατίθενται ...".
 • Η ερευνητική ομάδα της καθ. Σ. Αντιμησιάρη βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο στο συνέδριο EuroNanoForum 2011 για την έρευνα σχετικά με νανολιποσώματα και συγκεκριμένα για την αναρτημένη παρουσίαση (poster) της ερευνητικής εργασίας:
  Athanasios Skouras, Spyridon Mourtas, Eleni Markoutsa, Marie-Christine De Goltstein, Claire Wallon, Sarah Catoen, and Sophia G. Antimisiaris
  "USPIO encapsulating nanoliposomes with high entrapping efficiency, stability and magnetic properties"
  Το συνέδριο EuroNanoForum 2011 έγινε στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας την περίοδο από 30 Μαΐου ως 1 Ιουνίου 2011. Η Δρ. Σ. Αντιμησιάρη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ.
 • Το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ανακοίνωσε ότι το 2011 θα χρηματοδοτήσει το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ για την υλοποίηση του ερευνητικού έργου "Μηχανική συμπεριφορά δισδιάστατων κρυστάλλων: Η περίπτωση του γραφενίου". Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τον κ. Κώστα Γαλιώτη (Διευθυντή ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και Καθηγητή Παν. Πατρών - Συντονιστή) και τους Konstantin Novoselov (Καθηγητή του Παν. Manchester), Κωνσταντίνο Παπαγγελή (επισκέπτη μέλος ΔΕΠ ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και Επίκ. Καθηγητή Παν. Πατρών), Ιωάννη Παρθένιο (Ειδικό Λειτουργικό Επιστήμονα του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ), και Τάση Δημήτριο (Επίκ. Καθηγητή ΠΔ 407 Παν. Πατρών).

 

2008

 • Στην κα Κατερίνα Ανδρεοπούλου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και συνεργάτιδα της ερευνητικής ομάδας των πολυμερών, απονεμήθηκε το ελληνικό βραβείο "L'OREAL - UNESCO 2008 για τις Γυναίκες στην Επιστήμη" για την ερευνητική της δραστηριότητα στον τομέα της Επιστήμης των Υλικών.
 • Ο κ. Γεώργιος Δάσιος, Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, εκλέχτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη θέση του αντιπροέδρου (vice-chair) των αξιολογήσεων του προγράμματος PEOPLE (ERG & IRG) για το έτος 2008.
 • Ο κ. Σπύρος Πανδής, Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, εκλέχτηκε Πρόεδρος της American Association for Aerosol Research.
 • Στον κ. Δημοσθένη Πολύζο, Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, απονεμήθηκε το βραβείο "S. N. Atluri" στο πλαίσιο του συνεδρίου ICCES (International Conference on Computational & Experimental Engineering & Sciences) για την συνεισφορά του στην επιστημονική περιοχή των μεθόδων συνοριακών στοιχείων ("outstanding contribution to Boundary Element Methods in general, and the dedicated service to the Journal Computer Modeling in Engineering & Sciences").
 • H κα Γεωργία Τσώλου, μετα-διδακτορική συνεργάτιδα του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, μοιράστηκε το 1ο Βραβείο Αναρτημένης Ανακοίνωσης (Poster) στη διάρκεια του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Πολυμερών (Ιωάννινα, Σεπτέμβριος 2008) για την εργασία της "Atomistic simulation of the solubility of small gases in polyisobutelene" (συγγραφείς: G. Tsolou, V. Mavrantzas, Z. Makrodimitri, I. Economou, R. Gani).

 

2007

 • Στον κ. Δημοσθένη Πολύζο, Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, ως μέλος της ερευνητικής ομάδας που αποτελείτο και από τον κ. Γ. Καρλή, υποψήφιο διδάκτορα του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και τον κ. Δ. Μπέσκο, Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, απονεμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το βραβείο «Π. Σ. Θεοχάρη». Το βραβείο απονέμεται στην καλύτερη επιστημονική μελέτη με αντικείμενο τη Μηχανική που έχει δημοσιευθεί την τελευταία τριετία από την προκήρυξη του βραβείου. Η βιβλιογραφική αναφορά της βραβευθείσας εργασίας είναι: G. F. Karlis, S. V. Tsinopoulos, D. Polyzos and D. E. Beskos "Boundary element analysis of mode I and mixed mode (I & II) crack problems of 2-D gradient elasticity", Computer Methods in Applied Mechanics and Engineering, Vol. 196, pp. 5092-5103, 2007.

 

2006

 • Στην κα Μαρία Κλάπα, Εντεταλμένη Ερευνήτρια του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, και στον κ. Η. Η. Kanani, μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου του Maryland ΗΠΑ, (που εκπονεί το διδακτορικό του υπό την επίβλεψη της Δρ. Κλάπα) απονεμήθηκε το 1ο Βραβείο Αναρτημένης Ανακοίνωσης (Poster) στην κατηγορία της Μεταβολικής Μηχανικής και Συστημικής Βιολογίας στο AIChE Annual Meeting, November 15, 2006.
 • Στον κ. Σπύρο Πανδή, Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, απονεμήθηκε το βραβείο "ASLI Choice Award on Atmospheric Chemistry and Physics" από τους Atmospheric Science Librarians International.

 

2005

 • Ο κ. Γεώργιος Δάσιος, Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, έλαβε την τιμητική θέση "Marie Curie Chair of Excellence", στο Τμήμα Applied Mathematics and Theoretical Physics του Πανεπιστημίου του Cambridge με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θέση αυτή είναι διάρκειας τριών ετών (2005-2008) και ερευνητικά συνδέεται με την ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητα του εγκεφάλου, καθώς επίσης και με τη θεωρία των γενικευμένων μετατροπών, όπως εισήχθη από τους A. Fokas και Ι. Gelfand.
 • Στον κ. Θεόφιλο Ιωαννίδη, Κύριο Ερευνητή του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ απονεμήθηκε το βραβείο "Global 100 Eco-Tech Award" κατά τη διάρκεια της έκθεσης EXPO 2005 που έγινε στην Ιαπωνία για την εργασία του στα αεροπηκτώματα.
 • Στον κ. Πέτρο Κουτσούκο, Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, απονεμήθηκε το 1ο Βραβείο Γραπτής Ανακοίνωσης στη διάρκεια του XXIII Annual Congress of the European Society of Cataract and Refractive Surgeons (ESCRS), Lisbon, Portugal, 10-14 September 2005.
 • Στον κ. Χρήστο Τσακίρογλου, Κύριο Ερευνητή του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, απονεμήθηκε το 1ο Βραβείο Αναρτημένης Ανακοίνωσης (Poster) στη διάρκεια του International Symposium of the Society of Core Analysts, August 21-25, 2005, Toronto, Canada.

 

2004

 • Ο κ. Κώστας Γαλιώτης, Καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ εκλέχτηκε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σύνθετων Υλικών (European Society of Composite Materials, ESCM) για την περίοδο 2004-2006. Ο κ. Γαλιώτης διετέλεσε επίσης και εκλεγμένο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Σύνθετων Υλικών την περίοδο 1998-2002.
 • Ο κ. Γεώργιος Δάσιος, Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και η Δρ. Φωτεινή Καριώτου (που έλαβε το διδακτορικό της από το προαναφερθέν τμήμα με ακαδημαϊκό επιβλέποντα τον καθ. Δάσιο και υποστηρίχθηκε ως μεταπτυχιακή υπότροφος από το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) τιμήθηκαν με το Βραβείο «Αρ. Πάλλα» από την Ακαδημία Αθηνών για την ακόλουθη επιστημονική δημοσίευση: George Dassios and Fotini Kariotou, "Magnetoencephalography in ellipsoidal geometry", J. Math. Physics, 44, No.1, 220-241, 2003
 • Ο κ. Βλάσης Μαυραντζάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, εκλέχτηκε Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ρεολογίας για την περίοδο Οκτώβριος 2004 - Σεπτέμβριος 2006.

 

2002

 • Στον κ. Γεώργιο Παπαθεοδώρου, Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, απονεμήθηκε το Βραβείο Max Bredig Prize από την Electrochemical Society.

 

2001

 • Ο κ. Βασίλης Γρηγορίου, Κύριος Ερευνητής του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ εκλέχτηκε Πρόεδρος της Society for Applied Spectroscopy (SAS).
 • Στην κα Ε. Στεφανιδάκη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, στον κ. T. Ostvold, Καθηγητή of NTNU, Νορβηγίας και Επίτιμου Συνδεδεμένου Μέλους του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και στον κ. Χ. Κοντογιάννη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ απονεμήθηκε το 3ο Βραβείο Αναρτημένης Ανακοίνωσης (Poster) στη διάρκεια του NATO Advanced Study Institute Meeting on "Molten Salts: From Fundamentals to Application" Kas, Turkey, 3-14 Μαΐου 2001.

 

 
bg_inside_main_right
passepartout
main_bottom2
passepartout  
passepartoutΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Οδός Σταδίου, Πλατάνι, Τ.Θ. 1414, 26504 Πάτρα
passepartoutΤηλ.: 2610.965.300 E-mail: info@iceht.forth.gr
passepartout
W3CHostmasterpassepartout
passepartout© Copyright ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ, All rights reserved.

passepartoutΕπικοινωνία | Τηλεφωνικός Κατάλογος | Σύνδεσμοι | English


Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα