Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ
passepartoutΙνστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής English versionpassepartout
passepartout
bg_inside_main_left
passepartout
bg_LeftMenuTop_big
bg_LeftMenuBottom_bigpassepartout
passepartout
ArrowRightRed
Βρίσκεστε εδώ: ΙΕΧΜΗ > Νέα-Εκδηλώσεις > 1999
youarehere2
 

1999


  • Ο καθηγητής κ. Αντώνης Ν. Μπερής του Πανεπιστημίου του Delaware εξελέγη από το Δ.Σ. του ΙΤΕ την 3η Δεκεμβρίου 1999 ως Αντεπιστέλλον Μέλος δύο Ερευνητικών Ινστιτούτων, συγκεκριμένα, του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ. Ο κ. Μπερής έχει ήδη αρχίσει ενεργό ερευνητική συνεργασία με ομάδες Ερευνητών και των δύο αυτών Ινστιτούτων. O κ. Μπερής θα επισκέπτεται το κάθε ένα από τα δύο Ινστιτούτα για εκ του σύνεγγυς συνεργασία επί αρκετές εβδομάδες κάθε έτος.

  • Στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου 1999 διοργανώθηκε στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ Διεθνές Συμπόσιο για να τιμηθεί η επιστημονική και εκπαιδευτική προσφορά του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Γεωργίου Παπαθεοδώρου, με την ευκαιρία των εξηκοστών γενεθλίων του. Πάνω από 100 Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, από 20 περίπου χώρες, σημαντικός αριθμός φίλων αλλά και δημοσίων λειτουργών όπως ο Δήμαρχος Πατρέων Ε. Φλωράτος, τα στελέχη της ΓΓΕΤ Ε. Καραμπατέας, Π. Κορογιαννάκης, Α. Πατρώνη, Ε. Φωκάς, Σ. Χρυσάφη τίμησαν την πολυσχιδή προσφορά του Γ. Παπαθεοδώρου στην επιστήμη και την εκπαίδευση.
    O Γ. Παπαθεοδώρου, ένας από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΙΕΧΜΗ, Δ/ντης του οποίου διετέλεσε επί 15 χρόνια, και της συνένωσης αυτού με το Ερευνητικό Κέντρο Κρήτης για τη δημιουργία του ΙΤΕ, προσέφερε και σημαντικό έργο και από τις θέσεις του Πρόεδρου του Τμήματος Χημικών Μηχανικών (1982-84) και του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας (1988-89). Συμμετείχε και συμμετέχει ενεργώς σε Επιστημονικά και Διοικητικά Συμβούλια οργανισμών όπως του "Επιστημονικού Πάρκου Πάτρας", του "Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών", της "Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας" αλλά και της Επιστημονικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ως εκπρόσωπος της Ελλάδας.
    Οι 45 πρωτότυπες εργασίες, στις επιστημονικές περιοχές των τηγμένων αλάτων, της φασματοσκοπίας Raman και των πολυμερών, που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια του συμποσίου, έχουν εκδοθεί από το ΙΕΧΜΗ σε τιμητικό τόμο (ISBN: 960-7839-01-3). Οι ενδιαφερόμενοι επιστήμονες μπορούν να ζητήσουν αντίτυπο από την Γραμματεία του Συμποσίου: κα Μαίρη Σύψα τηλ: +30 61 997570, fax: +30 61 993255.

  • H Royal Society of Chemistry της Μεγάλης Βρετανίας άρχισε την έκδοση ενός νέου επιστημονικού περιοδικού με τον τίτλο "Green Chemistry". Το νέο περιοδικό έχει ως κύριο θέμα την βασική έρευνα στον χώρο της χημείας με απώτερο στόχο την ανάπτυξη καθαρών για το περιβάλλον τεχνολογιών και μεθόδων παραγωγής. Ένα από τα μέλη του Εκδοτικού Συμβουλίου (Editorial Board) είναι ο Δρ. Σογομών Μπογοσιάν, συνεργαζόμενο με το ΙΕΧΜΗ Μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών.

  • Μόλις εμφανίσθηκε το 3ο τεύχος του 24ου τόμου του επιστημονικού περιοδικού MRS Bulletin, το οποίο και είναι ειδικά αφιερωμένο στις Μεμβράνες και τις Διεργασίες μέσω Μεμβρανών (Membrane and Membrane Processes). Ειδικός Εκδότης αυτού του τεύχους ήταν ο Ερευνητής του ΙΕΧΜΗ, Βασίλης Μπουργανός. Δύο από τις επτά δημοσιεύσεις του τεύχους ανήκουν σε Ερευνητές του ΙΕΧΜΗ. Το MRS Bulletin είναι το βασικό επιστημονικό περιοδικό του Materials Research Society.

  • Οι Επίτροποι (Trustees) και η Εταιρεία Έκδοσης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού Advanced Composites Letters παραχώρησαν άδεια από 1/1/99 στον Διευθυντή Εκδόσεως (Editor-in-Chief) του περιοδικού κ. Κ. Γαλιώτη, Ερευνητή του ΙΕΧΜΗ, να μεταφέρει το εκδοτικό γραφείο του περιοδικού από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ. Έτσι όλα τα τεύχη που έχουν εκδοθεί το τρέχον έτος φέρουν την διεύθυνση του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ στο εξώφυλλο. Το περιοδικό περιλαμβάνεται σε όλες τις μεγάλες διεθνείς βάσεις δεδομένων όπως στην Science Database, κλπ.

  • Ο καθ. Γ. Στεφανόπουλος (Dept. of Chem. Eng., MIT και Honorary Fellow of FORTH) εκλέχτηκε πρόσφατα μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής των ΗΠΑ.

 
bg_inside_main_right
passepartout
main_bottom2
passepartout  
passepartoutΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Οδός Σταδίου, Πλατάνι, Τ.Θ. 1414, 26504 Πάτρα
passepartoutΤηλ.: 2610.965.300 E-mail: info@iceht.forth.gr
passepartout
ΕΣΠΑpassepartout
passepartout© Copyright ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ, All rights reserved.

passepartoutΕπικοινωνία | Τηλεφωνικός Κατάλογος | Σύνδεσμοι | English


Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα