Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ
passepartoutΙνστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής English versionpassepartout
passepartout
bg_inside_main_left
passepartout
bg_LeftMenuTop_big
bg_LeftMenuBottom_bigpassepartout
passepartout
ArrowRightRed
Βρίσκεστε εδώ: ΙΕΧΜΗ > Νέα-Εκδηλώσεις > 2010
youarehere2
 

2010


Χρηματοδότηση ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ από Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Tο Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ανακοίνωσε ότι το 2011 θα χρηματοδοτήσει το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ για την υλοποίηση του ερευνητικού έργου "Μηχανική συμπεριφορά δισδιάστατων κρυστάλλων: Η περίπτωση του γραφενίου".

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τον κο Κώστα Γαλιώτη (Διευθυντή ΙΤΕ/ ΙΕΧΜΗ και Καθηγητή Παν. Πατρών- Συντονιστή) και τους Konstantin Novoselov (Καθηγητή του Πανεπιστημίου Manchester), Κωνσταντίνο Παπαγγελή (Επικ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών), Ιωάννη Παρθένιο (Ειδικό Λειτουργικό Επιστήμονα του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ), και Τάση Δημήτριο (Επίκ. Καθηγητή ΠΔ 407 του Παν. Πατρών).

Το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων και την προώθηση συνεργασιών μεταξύ ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας και του εξωτερικού, έχει εντάξει από το 2008 στις δραστηριότητές του τη χρηματοδότηση επιστημονικών μελετών χρονικής διάρκειας ενός έτους. Για το έτος 2011 στον τομέα των Θετικών Επιστημών το Ίδρυμα δέχθηκε 249 προτάσεις, από τις οποίες έγιναν δεκτές μόνο 7 μεταξύ των οποίων και αυτή με θέμα το γραφένιο.

Για περισσότερες πληροφορίες http://www.latsis-foundation.org/gr/14/meletes.html

 

Συμπόσιο στη μνήμη του Αλκιβιάδη Χ. Παγιατάκη

Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών συνδιοργάνωσαν Συμπόσιο στη μνήμη του εκλιπόντος Προέδρου του ΙΤΕ, καθηγητή Α. Χ. Παγιατάκη, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2010 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Πρόγραμμα του Συμποσίου συμπεριελάμβανε ομιλίες από παλιούς μαθητές, συνεργάτες, φίλους και την οικογένεια του εκλιπόντος.

Στους συμμετέχοντες στο Συμπόσιο διενεμήθη Λεύκωμα με τίτλο "Αλκιβιάδης Χ. Παγιατάκης: Η ζωή και το έργο του, 1945 - 2009".

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε ονοματοδοσία του "Κτηρίου Α. Χ. Παγιατάκη" στο χώρο του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ.

 

Η 20η Τελετή Βράβευσης Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Βασίλη Ξανθόπουλου - Στέφανου Πνευματικού

Στις 14 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 19.00, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας απένειμε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην των Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού, στον Καθηγητή Φιλοσοφίας των Επιστημών της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Αριστείδη Μπαλτά. Το έργο του τιμωμένου παρουσίασε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Θεοδόσης Τάσιος. Μετά την απονομή του βραβείου, ακολούθησε ομιλία του κ. Αριστείδη Μπαλτά με θέμα: «Διδάσκοντας φιλοσοφία στο δημόσιο Πανεπιστήμιο: ο θεσμός, τα πεδία ελευθερίας, τα ασύμμετρα δώρα».

Ο Αριστείδης Μπαλτάς δίδαξε τα μαθήματα της Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Φυσικών Επιστημών στο ΕΜΠ τα τελευταία τριάντα χρόνια, αλλά και ως επισκέπτης καθηγητής σε άλλα ΑΕΙ της ημεδαπής και αλλοδαπής (Αθηνών, Βοσπόρου στην Κων/πολη, Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ). Είναι διευθυντής της σειράς «Φιλοσοφία της Επιστήμης» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, και έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής (2002).

Φέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τη θέσπιση του Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας που είναι ο μοναδικός θεσμός στην Ελλάδα που επιβραβεύει κάθε χρόνο την αριστεία και την αφοσίωση ακαδημαϊκών δασκάλων στην Πανεπιστημιακή Διδασκαλία. Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θέσπισε αυτό το Βραβείο για να τιμήσει τη μνήμη των ερευνητών του και καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Β. Ξανθόπουλου και Σ. Πνευματικού. Και οι δύο τους υπήρξαν λαμπροί επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση, που χάθηκαν άδικα το 1990. Η επιλογή του βραβευομένου γίνεται από επιτροπή διακεκριμένων ακαδημαϊκών δασκάλων, που αντιπροσωπεύουν όλες τις κύριες γνωστικές περιοχές της Επιστήμης. Ο κάθε βραβευόμενος, μετά την επιλογή του, γίνεται αυτόματα και μέλος της Επιτροπής.

 

Εκδήλωση Ονοματοδοσίας των Κτιρίων Α' & Β' του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ

photos Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010 στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ πραγματοποιήθηκε με επιτυχία Εκδήλωση Ονοματοδοσίας των Κτιρίων Α' και Β' του Ινστιτούτου προς τιμήν του Καθηγητή Γεωργίου Ν. Παπαθεοδώρου, Διακεκριμένου Μέλους του ΙΤΕ και Διευθυντή του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ την περίοδο 1984-1999.

 

Forum Ανάπτυξης 2010 / 13ο Money Show

Διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και φέτος το καθιερωμένο πολυσυνέδριο - έκθεση FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010/13ο Money Show Πάτρας το Σαββατοκύριακο 16 & 17 Οκτωβρίου 2010 στο γνώριμο χώρο του ξενοδοχείου ΑΣΤΗΡ. Κεντρική θεματική ενότητα του πολυσυνέδριου, που λειτούργησε ως κατεύθυνση για τις καθιερωμένες δίωρες εκδηλώσεις, ήταν η «Στροφή στην Πραγματική Οικονομία», με σκοπό να αναδειχθεί μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ συμμετείχε και φέτος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά στο πολυσυνέδριο με την παρουσίαση, σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, των τριών Πεδίων Έρευνας & Ανάπτυξης του Ινστιτούτου, καθώς και των τεχνοβλαστών του. Επίσης, ο Διευθυντής του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ καθ. Κ. Γαλιώτης συμμετείχε στην εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Η παραγωγή έρευνας και καινοτομίας στην Πάτρα», όπου παρουσίασε τα πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα των Ερευνητών, καθώς και τη συμβολή του Ινστιτούτου στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Τα πλήρη πρακτικά μαζί με σχετικό οπτικό υλικό από την εκδήλωση σε μορφή τηλεοπτικού ρεπορτάζ και φωτογραφικών στιγμιότυπων βρίσκεται στο επίσημο site του πολυσυνεδρίου www.forumanaptixis.gr, μαζί με τα πρακτικά όλων των εκδηλώσεων του FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010/13ο Money Show.

 

Ημερίδα με θέμα «Περιβάλλον: Τοπικές, Περιφερειακές και Ευρωπαϊκές Δράσεις ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ»

photos Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα "Περιβάλλον: Τοπικές, Περιφερειακές και Ευρωπαϊκές Δράσεις ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ", την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) και ήταν αφιερωμένη στο Περιβάλλον. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Ιουλίου 2010 (Πρόγραμμα) στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου στο Πλατάνι Ρίου, και είχε ως σκοπό τη δημοσιοποίηση σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και στον ευρύτερο επιστημονικό και κοινωνικό χώρο, των ερευνητικών δραστηριοτήτων και των υπηρεσιών που δύναται να προσφέρει σε θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ποιότητας νερού και διαχείρισης αποβλήτων. Επιπλέον στόχος ήταν η ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων για τις σύγχρονες τάσεις της επιστήμης στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

Η ημερίδα ξεκίνησε με μία σύντομη παρουσίαση των δραστηριοτήτων και των επιτευγμάτων του Ινστιτούτου από τον Διευθυντή του Ινστιτούτου τον καθηγητή κ. Κώστα Γαλιώτη. Στην συνέχεια αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από συνεργαζόμενα μέλη του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ για θέματα Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης από τον Καθηγητή Περιβαλλοντικής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ευριπίδη Στεφάνου, για την Ποιότητα των Υδάτων και τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων από τον καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Πέτρο Κουτσούκο ενώ ο καθηγητής κ. Γεράσιμος Λυμπεράτος παρουσίασε τις σύγχρονες τάσεις και τεχνολογίες για τη Διαχείριση των Αποβλήτων. Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση για τα σημαντικά προβλήματα αλλά και τις ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν για της αντιμετώπιση των προβλημάτων στο τομέα του Περιβάλλοντος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ανδρέας Ανδρεόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Αναστάσιος Αποστολόπουλος, ο Αντινομάρχης Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βασίλειος Αναστασόπουλος,, ο Πρόεδρος του TEE Δυτικής Ελλάδας κ. Αθανάσιος Γιανναδάκης, και εκπρόσωποι των Φορέων της Περιοχής. Επίσης την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη της επιστημονικής κοινότητας του Ινστιτούτου και του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.

Μετά το πέρας της Ημερίδας οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στους χώρους και στα εργαστήρια του Ινστιτούτου.

Πρόγραμμα ημερίδας

 

Διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Ερευνητικές δραστηριότητες στο ΙΕΧΜΗ - Ευκαιρίες για μεταπτυχιακές & προπτυχιακές υποτροφίες»

Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ διοργάνωσε την Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010 ημερίδα με τίτλο Ερευνητικές δραστηριότητες στο ΙΕΧΜΗ - Ευκαιρίες για μεταπτυχιακές & προπτυχιακές υποτροφίες. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στο διάστημα 11:00 - 14:00.

Στη διάρκεια της ημερίδας έγινε σύντομη παρουσίαση της ερευνητικής δραστηριότητας που πραγματοποιείται στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ στους τομείς: νανοτεχνολογία - νέα υλικά, ενέργεια - περιβάλλον, και βιοεπιστήμες - βιοτεχνολογία (Πρόγραμμα ημερίδας). Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για μεταπτυχιακές και προπτυχιακές υποτροφίες του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ από τους ερευνητές του Ινστιτούτου.

 

 

 

 

 

 
bg_inside_main_right
passepartout
main_bottom2
passepartout  
passepartoutΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Οδός Σταδίου, Πλατάνι, Τ.Θ. 1414, 26504 Πάτρα
passepartoutΤηλ.: 2610.965.300 E-mail: info@iceht.forth.gr
passepartout
ΕΣΠΑpassepartout
passepartout© Copyright ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ, All rights reserved.

passepartoutΕπικοινωνία | Τηλεφωνικός Κατάλογος | Σύνδεσμοι | English


Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα