Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ
passepartoutΙνστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής English versionpassepartout
passepartout
bg_inside_main_left
passepartout
bg_LeftMenuTop_big
bg_LeftMenuBottom_bigpassepartout
passepartout
ArrowRightRed
Βρίσκεστε εδώ: ΙΕΧΜΗ > Νέα-Εκδηλώσεις > 2001
youarehere2
 

2001


 • Το Τμήμα Φυσικής Ηλεκτροχημείας (Physical Electrochemistry Division) του Συλλόγου Ηλεκτροχημείας ΗΠΑ (Electrochemical Society) ανακοίνωσε επίσημα ότι το Βραβείο Max Bredig για Χημεία Τετηγμένων Αλάτων θα απονεμηθεί στον καθηγητή κ. Γιώργο Ν. Παπαθεοδώρου.
  Ο λόγος για την απονομή του Βραβείου είναι: "Για μείζονες συνεισφορές στην κατανόηση της θερμοδυναμικής, της δομής και της φασματοσκοπίας τετηγμένων αλάτων μέσω μίας σταδιοδρομίας άνω των 30 ετών".
  Το Βραβείο Max Bredig δημιουργήθηκε το 1984 για να επιβραβεύει την ερευνητική αριστεία στην χημεία τετηγμένων αλάτων. Το Καταπίστευμα του Βραβείου Max Bredig (Max Bredig Award Fund) δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό με χορηγίες από τις εταιρείες ARCO Metals Company και Aluminum Corporation of America.
  Το Βραβείο θα απονεμηθεί κατά το 13ο Διεθνές Συμπόσιο για Τετηγμένα άλατα στο πλαίσιο του 100ου Συνεδρίου του Συλλόγου Ηλεκτροχημείας ΗΠΑ, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, από 12 έως 17 Μαΐου 2002, κατά τη διάρκεια γεύματος το οποίο διοργανώνεται προς τιμήν του κ. Παπαθεοδώρου.
  Ο καθηγητής κ. Γ.Ν. Παπαθεοδώρου (Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών) είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και διετέλεσε Διευθυντής κατά τα έτη διαπλάσεως του Ινστιτούτου, 1984-1999.

 • camera.gif  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Διεθνές Συνέδριο του Ελληνικού Συλλόγου Ρεολογίας στην Πάτρα, στο διάστημα 10-14 Ιουνίου 2001. Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου υπήρξαν το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ), το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και το Τμήμα Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.
  Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Ιωάννης Τσαμόπουλος. Χαιρετισμούς, ακόμη, απηύθυναν ο κ. Βλάσης Μαυραντζάς, Ερευνητής Γ΄ στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και ο Αντιπρύτανης Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κωνσταντίνος Βαγενάς.
  Το Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στον καθηγητή Ανδρέα Ακριβό, με την ευκαιρία της συνταξιοδότησής του από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου κατείχε την έδρα Albert Einstein Professor of Science and Engineering στο Levich Institute. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και διαπρεπέστερους Έλληνες Επιστήμονες της Διασποράς. Ο Ανδρέας Ακριβός έχει διατελέσει Καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Berkeley, Stanford και The City College of the City University of New York, είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών και της Εθνικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών των ΗΠΑ, και έχει λάβει σημαντικό αριθμό διακρίσεων από όλο τον κόσμο. Το έργο του περιλαμβάνει περισσότερες από 180 επιστημονικές δημοσιεύσεις στα πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά καθώς και την εκπαίδευση πολλών διδακτορικών φοιτητών. Το Ακαδημαϊκό Γενεαλογικό του δέντρο (σύνολο των μαθητών του και των μαθητών τους) αριθμεί περισσότερα από 400 μέλη!
  Τα θέματα του Συνεδρίου αφορούσαν στην παρουσίαση εργασιών στην περιοχή της Ρεολογίας και της Ρευστομηχανικής, σε τομείς όπως κολλοειδή συστήματα και διαλύματα, ανάπτυξη μεθόδων μελέτης των σχέσεων δομής και ιδιοτήτων νέων πολυμερικών υλικών, ανάλυση διεργασιών νέων παραγωγικών διαδικασιών σε βιομηχανίες παραγωγής, επεξεργασίας και μορφοποίησης πολυμερών και άλλων σύνθετων συστημάτων, βιο-υλικά, καινούργιες μέθοδοι μοντελοποίησης και προσομοίωσης Νευτωνικών και μη Νευτωνικών (ιξωδοελαστικών) υλικών κλπ.
  Στο Συνέδριο συμμετείχαν περίπου 100 σύνεδροι από διακεκριμένα πανεπιστήμια, κυρίως του εξωτερικού. Από αυτούς περίπου 30 (οι περισσότεροι μαθητές του καθ. Ακριβού και μαθητές μαθητών τους, στο σύνολό τους διακεκριμένοι καθηγητές σε φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού) ήταν επίσημοι καλεσμένοι του συλλόγου και συμμετείχαν στο συνέδριο με διακεκριμένες ομιλίες. Η παρουσία τους έδωσε ξεχωριστή αίγλη στο συνέδριο και χαροποίησε ιδιαίτερα τον Καθηγητή Ακριβό. Λεπτομερής κατάλογος καθώς και διευθύνσεις των συνέδρων, όπως επίσης και το πρόγραμμα του συνεδρίου έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του συλλόγου: http://esperia.iesl.forth.gr/~hsr/Hsr2001.htm. Στην ίδια ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε και φωτογραφίες από τις κοινωνικές εκδηλώσεις του Συνεδρίου. Αυτές περιελάμβαναν την βράβευση του Καθ. Ακριβού από το Πανεπιστήμιο Πατρών (απονομή αναμνηστικής πλακέτας από τον Αντιπρύτανη Οικονομικών, Καθ. Βαγενά), από το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ (απονομή αναμνηστικής πλακέτας από τον Διευθυντή, Καθ. Παγιατάκη, εκ μέρους όλων των Ερευνητών) και από τον Ελληνικό Σύλλογο Ρεολογίας σε μια ξεχωριστή βραδιά στο ξενοδοχείο Porto-Rio με την ζωντανή συμμετοχή του συνόλου των Συνέδρων.
  Επιλεγμένες εργασίες από αυτές που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο έχουν ήδη υποβληθεί στο περιοδικό Journal of Non Newtonian Fluid Mechanics (JNNFM) προς εξέταση προς δημοσίευση. Το ειδικό αυτό τεύχος του περιοδικού εκτιμάται πως θα δημοσιευτεί προς το τέλος του 2001.

 • Ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου , Κύριος Ερευνητής του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ εξελέγη Πρόεδρος της Κοινωνίας Εφαρμοσμένης Φασματοσκοπίας για το έτος 2001. Ο σκοπός της Κοινωνίας είναι η προαγωγή και διασπορά ιδεών και πληροφοριών σχετικές με την επιστήμη της φασματοσκοπίας και άλλων συγγενών επιστημών. Η Κοινωνία επίσης εκδίδει το μηνιαίο Επιστημονικό Περιοδικό Applied Spectroscopy. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της Κοινωνίας συμβουλευθείτε την ιστοσελίδα http://www.s-a-s.org.

 
bg_inside_main_right
passepartout
main_bottom2
passepartout  
passepartoutΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Οδός Σταδίου, Πλατάνι, Τ.Θ. 1414, 26504 Πάτρα
passepartoutΤηλ.: 2610.965.300 E-mail: info@iceht.forth.gr
passepartout
ΕΣΠΑpassepartout
passepartout© Copyright ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ, All rights reserved.

passepartoutΕπικοινωνία | Τηλεφωνικός Κατάλογος | Σύνδεσμοι | English


Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα