Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ
passepartoutΙνστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής English versionpassepartout
passepartout
bg_inside_main_left
passepartout
bg_LeftMenuTop_big
bg_LeftMenuBottom_bigpassepartout
passepartout
ArrowRightRed
Βρίσκεστε εδώ: ΙΕΧΜΗ > Νέα
youarehere2
 

Νέα


Βραβείο «ΣΤΡΑΤΗΣ ΣΩΤΗΡΧΟΣ» του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ 2017

Το Βραβείο «Στρατής Σωτήρχος» του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ για το 2017 απονέμεται στον Δρ. Hal Alper, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Χημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Texas στο Austin, HΠΑ. Ο Δρ. Alper θα παραλάβει το βραβείο σε ειδική τελετή στο πλαίσιο του 11ου Πανελληνίου Επιστημονικού Συνεδρίου Χημικής Μηχανικής την Πέμπτη 25 Μαϊου 2017 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και θα παρουσιάσει διάλεξη με τίτλο «Engineering an expanded chemical palette in cells».

Ο Δρ. Hal Alper πήρε τον τίτλο του Χημικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Maryland στο College Park, ΗΠΑ το 2002 και τον διδακτορικό τίτλο από το Τμήμα Χημικής Μηχανικής του ΜΙΤ το 2006. Είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου Κυτταρικής και Μεταβολικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Texas στο Αustin από το 2008. Έχει συγγράψει περισσότερες από 75 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, 8 κεφάλαια βιβλίων, 8 δημοσιεύσεις χωρίς κριτές, που έχουν λάβει συνολικά περισσότερες από 5,600 αναφορές με h-index 34. Επίσης, έχει 3 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έχει καταθέσει 10 επιπλέον αιτήσεις για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (για 5 από τις οποίες έχει δοθεί άδεια χρήσης - license - σε εταιρείες). Η έρευνά του εστιάζεται στη μεταβολική και κυτταρική μηχανική στο πλαίσιο της παραγωγής βιοκαυσίμων, βιοχημικών και φαρμακευτικών προϊόντων χρησιμοποιώντας διάφορους οργανισμούς-μοντέλα. Βοήθησε στη δημιουργία του επιστημονικού πεδίου που ονομάζεται «μηχανική υποκινητών (promoter engineering)», με στόχο τον ορθολογικό σχεδιασμό συνθετικών συστημάτων υποκινητών, ιδίως για την μεταγραφική ρύθμιση μυκήτων. Είναι ο υπεύθυνος Reviews Editor για το επιστημονικό περιοδικό «Metabolic Engineering», είναι μέλος του Editorial Board του περιοδικού «Synthetic and Systems Biotechnology» και Associate Editor σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει λάβει πλήθος σημαντικών βραβείων και διακρίσεων, μεταξύ των οποίων τα: University of Texas at Austin Emerging Inventor of the Year Award (2016), American Chemical Society BIOT Division Young Investigator Award (2016), Society for Industrial Microbiology and Biotechnology Young Investigator Award (2015), Jay Bailey Young Investigator Award in Metabolic Engineering (2014), Chevron Centennial Teaching Fellowship in Chemical Engineering (2011-2013), DuPont Young Professor Award (2010) και Camille and Henry Dreyfus New Faculty Award (2008).

Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ δημιούργησε το Βραβείο «Στρατής Σωτήρχος» με σκοπό να τιμήσει τη μνήμη ενός από τους διαπρεπέστερους ερευνητές του, τον Καθηγητή Στρατή Σωτήρχο, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου. Το βραβείο απονέμεται κάθε δεύτερο χρόνο από επιτροπή διεθνώς καταξιωμένων επιστημόνων, σε έναν επιστήμονα νεώτερο των 40 ετών, ο οποίος έχει διακριθεί διεθνώς για πρωτότυπα και σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα στις επιστήμες της Χημικής Μηχανικής.

Προηγούμενοι βραβευθέντες:
2005: Καθηγητής Michalis Tsapatsis, University of Minnesota, ΗΠΑ
2007: Καθηγητής Costas Maranas, The Pennsylvania State University, ΗΠΑ
2009: Αναπληρωτής Καθηγητής Patrick S. Doyle, Massachusetts Institute of Technology, ΗΠΑ
2011: Αναπληρωτής Καθηγητής Yiannis N. Kaznessis, University of Minnesota, ΗΠΑ
2013: Καθηγητής Michael S. Strano, Massachusetts Institute of Technology, ΗΠΑ
2015: Καθηγητής Ali Khademhosseini, Harvard Medical School, ΗΠΑ

 

Συμμετοχή ITE/IEXMH στην 4η έκθεση μεταφοράς τεχνογνωσίας Patras IQ, Παμπελοποννησιακό Στάδιο Πάτρας, 7-9/4/2017

Το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) συμμετείχε στην 4η έκθεση μεταφοράς τεχνογνωσίας Patras IQ, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως 9 Απριλίου 2017 στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης του Ινστιτούτου προβάλοντας πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα με έμφαση στις παρακάτω δυο εφαρμογές:

  • Καθαρισμός έντονα ρυπασμένων εδαφών με ψυχρό πλάσμα: Αφορά μια καινοτόμο τεχνολογία απορρύπανσης εδάφους με χρήση μη θερμικού πλάσματος που δρα ως προηγμένη μέθοδος οξείδωσης ρύπων. Η εφαρμογή μπορεί να υλοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα για την απορρύπανση ισχυρά ρυπασμένων εδαφών, με σχεδιασμό και κατασκευή πλήρως αυτοματοποιημένης πιλοτικής μονάδας με δυναμικότητα επεξεργασίας 1-1.5 tn/hr ρυπασμένου εδάφους. Στην ερευνητική εργασία απονεμήθηκε πρόσφατα το 2ο Βραβείο Εφαρμοσμένης Έρευνας (23/2/2016) στον 3ο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας "Η Ελλάδα Καινοτομεί" που διοργάνωσε ο ΣΕΒ και η Eurobank.
  • Διάταξη ηλεκτρόλυσης νερού υψηλής πίεσης: Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ σε συνεργασία με το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κατασκεύασαν μία μονάδα παραγωγής καθαρού υδρογόνου και οξυγόνου μέσω ηλεκτρόλυσης (διάσπασης) νερού. Η μονάδα έχει μικρό μέγεθος και βάρος, ενώ έχει την δυνατότητα να λειτουργεί και ως συμπιεστής σε πίεση 80 bar και έχει κατασκευαστεί στο πλαίσιο προγράμματος με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA). Η μονάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε γήινες εφαρμογές (π.χ. παραγωγή/αποθήκευση υδρογόνου-οξυγόνου) και λειτουργεί ήδη σε ημιπιλοτικά συστήματα και γίνονται συζητήσεις για παραγωγή περισσότερων μονάδων.

 

Προηγούμενα νέα

2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000 | 1999 |

 

 
bg_inside_main_right
passepartout
main_bottom2
passepartout  
passepartoutΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Οδός Σταδίου, Πλατάνι, Τ.Θ. 1414, 26504 Πάτρα
passepartoutΤηλ.: 2610.965.300 E-mail: info@iceht.forth.gr
passepartout
W3CHostmasterpassepartout
passepartout© Copyright 2007 ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ, All rights reserved.

passepartoutΕπικοινωνία | Τηλεφωνικός Κατάλογος | Σύνδεσμοι | English