Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ
passepartoutΙνστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής English versionpassepartout
passepartout
bg_inside_main_left
passepartout
bg_LeftMenuTop_big
bg_LeftMenuBottom_bigpassepartout
passepartout
ArrowRightRed
Βρίσκεστε εδώ: ΙΕΧΜΗ > Νέα-Eκδηλώσεις
youarehere2
 

Νέα-Eκδηλώσεις

Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνονται Νέα και Εκδηλώσεις του τρέχοντος έτους που σχετίζονται με δραστηριότητες στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, καθώς και Νέα και Εκδηλώσεις προηγουμένων ετών (στο κάτω μέρος της σελίδας) ταξινομημένα ανά έτος. Σε άλλες ενότητες υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με Διακρίσεις και Βραβεία και Ερευνητικά Επιτεύγματα μελών και ερευνητικών ομάδων του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ.


 

2ο Διεθνές Workshop του Erasmus Mundus Joint Master Degree (EMJMD) "Nanomedicines for Drug Delivery (NANOMED)", Πάτρα, 8-10 Ιουλίου 2019

Το χρονικό διάστημα 8-10 Ιουλίου 2019 φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Ινστιτούτου ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ το «2nd Workshop - Erasmus Mundus Joint Master Degree (EMJMD) Nanomedicines for Drug Delivery (NANOMED)». Το Workshop συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ (Καθηγητές Σοφία Αντιμησιάρη και Παύλος Κλεπετσάνης, σμΔΕΠ του ΙΕΧΜΗ) και ήταν τμήμα του Θερινού σχολείου (2nd NANOMED Summer School) που έγινε μεταξύ 1-12 Ιουλίου στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Συμμετείχαν οι φοιτητές του EMJMD ΝΑΝOMED, 29 φοιτητές από 25 χώρες, ενώ οι 95 συνολικά σύνεδροι προέρχονταν από 30 διαφορετικές χώρες. Στο workshop είχαν προγραμματισθεί 12 προσκεκλημένες ομιλίες από διεθνούς φήμης επιστήμονες σε επιστημονικά θέματα αιχμής, καθώς και παρουσιάσεις 14 ερευνητικών εργασιών των τελειόφοιτων ερευνητών του NANOMED (ως προφορικές ανακοινώσεις) και 25 ερευνητικές εργασίες (ως αναρτημένες εργασίες) από φοιτητές του EMJMD NANOMED και από υποψηφίους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες-ερευνητές από διάφορα Πανεπιστήμια. Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορεί να αναζητηθεί στον ιστότοπο του Workshop.

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου περιελάμβαναν: (i) Ανάπτυξη στοχευμένων νανοσυστημάτων χορήγησης φαρμάκων ή/και διαγνωστικών, με εφαρμογές στην Ιατρική ακριβείας, (ii) Νέα συστήματα χορήγησης θεραπευτικών για επίλυση ιατρικών αναγκών, (iii) Προηγμένες μεθοδολογίες για χαρακτηρισμό συστημάτων χορήγησης, καθώς και (iv) Νανοτεχνολογίες για βιο-αισθητήρες ή διαγνωστικά. Στην ιστοσελίδα του NANOMED είναι διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία για το EMJMD NANOMED.

 

Συμμετοχή του ΙΤΕ / ΙΕΧΜΗ στη δράση COST AERoGELS

CostLogo
Στις 30 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η πρώτη συνάντηση της Διαχειριστικής Επιτροπής για τη Δράση COST CA18125 - Advanced Engineering and Research of aeroGels for Environment and Life Sciences - AERoGELS, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 36 χώρες.

Η Δράση COST AERoGELS αποσκοπεί στην ανάπτυξη της έρευνας, της τεχνολογίας και της εμπορικής αξιοποίησης των αεροπηκτωμάτων (aerogels) φέρνοντας κοντά επιστήμονες από Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, τη Βιομηχανία και τη Δημόσια Διοίκηση. Τα αεροπηκτώματα είναι μια ειδική κατηγορία μεσοπορωδών υλικών με πολύ υψηλό πορώδες, χαμηλή πυκνότητα και ενδιαφέρουσες φυσικοχημικές ιδιότητες. Παρόλο που κάποια αεροπηκτώματα έχουν ήδη φθάσει στην αγορά ως μονωτικά υλικά και έχουν χρησιμοποιηθεί και σε διαστημικές αποστολές, υπάρχει ακόμα ένα εξαιρετικά μεγάλο εύρος εφαρμογών που μπορεί να μελετηθεί και να αξιολογηθεί, π.χ. προσροφητικά υλικά, ανιχνευτές, καταλύτες, ιατρικά επιθέματα, φορείς φαρμάκων.

AERoGELS
Συμμετέχοντες στην εναρκτήρια συνάντηση της Δράσης COST AERoGELS 18125, 30 Απριλίου 2019, Brussels

Σκοπός της Δράσης AERoGELS είναι η ανάπτυξη σύγχρονης τεχνολογίας και η εμπορική αξιοποίηση αεροπηκτωμάτων, με έμφαση σε εφαρμογές και τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον και νέα προϊόντα στον τομέα των επιστημών υγείας.

Η Δράση AERoGELS θα αποτελέσει ένα Ευρωπαϊκό δίκτυο για τη διάδοση της γνώσης στην κοινωνία, για την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ βιομηχανίας και έρευνας και για την κατάρτιση νέων επιστημόνων σε θέματα έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικών δεξιοτήτων μέσω τεχνικών σχολείων, επιστημονικών εκδόσεων και ερευνητικών ανταλλαγών.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος της Δράσης AERoGELS είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μέσω καινοτόμων και ολοκληρωμένων λύσεων για το περιβάλλον και τις επιστήμες της ζωής, έχοντας ενσωματώσει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Ο Διευθυντής Ερευνών του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ κ. Θεόφιλος Ιωαννίδης συμμετέχει στη Διαχειριστική Επιτροπή της Δράσης AERoGELS.

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στον ιστότοπο της Δράσης AERoGELS.

 

Βραβείο Στρατής Σωτήρχος 2019

To «Βραβείο Στρατής Σωτήρχος» για το 2019 απονεμήθηκε στον Δρ. Paul Dauenhauer, Αναπληρωτή Καθηγητή, Τμήματος Χημικής Μηχανικής και Επιστήμης Υλικών, Πανεπιστημίου Minnesota, ΗΠΑ. Ο Δρ. Dauenhauer έλαβε το βραβείο του σε ειδική τελετή κατά τη διάρκεια του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χημικής Μηχανικής, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019 και παρουσίασε διάλεξη με τίτλο "At the Frontier of Mobile Renewable Energy from Dynamic Catalyst Surface Resonance".

Ο Paul Dauenhauer έλαβε το πτυχίο χημικής μηχανικής και χημείας από το Πανεπιστήμιο Wisconsin - Madison το 2004, και το διδακτορικό του στη χημική μηχανική από το Πανεπιστημίου Minnesota το 2008. Από το 2008 έως το 2009 εργάστηκε ως ανώτερος μηχανικός έρευνας για την Dow Chemical Company στο Core R&D Reaction Engineering in Midland, Minnesota και στο Hydrocarbons & Energy Department in Freeport, Texas, ΗΠΑ. Το 2009, εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Massachusetts, Amherst, Τμήμα Χημικής Μηχανικής. Τώρα είναι Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Minnesota, Τμήμα Χημικής Μηχανικής και Επιστήμης Υλικών.

Έχει επιτύχει σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα των μετασχηματιστικών καταλυτικών διεργασιών (transformative catalytic processes) προς ανανεώσιμες χημικές ουσίες (renewable chemicals) μέσω του καινοτόμου σχεδιασμού καταλυτών και της βελτιστοποίησης χημικών αντιδραστήρων. Το έργο του έχει αναγνωριστεί με πολλά βραβεία, όπως τα υψηλού κύρους βραβεία NSF Career και DOE Early Career Awards, the AIChE Catalysis and Reaction Engineering Young Investigator Award, the Aris Young Investigator Award for Excellence in Reaction Engineering, the Pittcon Achievement Award, the Camille Dreyfus Teacher-Scholar Award και the ACS Lectureship Award in Sustainable Chemistry. Οι δημοσιευμένες αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας χρησιμεύουν ως επιστημονική βάση για τρεις εταιρείες τεχνοβλαστούς.

Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ δημιούργησε το «Βραβείο Στρατής Σωτήρχος» με σκοπό να τιμήσει τη μνήμη ενός από τους διαπρεπέστερους ερευνητές του, του Καθηγητή Στρατή Σωτήρχου, Διευθυντή Ερευνών του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ. Ο βραβευόμενος, ηλικίας κάτω των 40 ετών, επιλέγεται από επιτροπή διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημόνων, με κριτήριο την παραγωγή πρωτότυπων και σημαντικών αποτελεσμάτων στην επιστήμη της χημικής μηχανικής.

Προηγούμενοι βραβευθέντες με το «Βραβείο Στρατής Σωτήρχος»:

2005: Καθηγητής Michalis Tsapatsis, University of Minnesota, ΗΠΑ
2007: Καθηγητής Costas Maranas, The Pennsylvania State University, ΗΠΑ
2009: Αναπληρωτής Καθηγητής Patrick S. Doyle, Massachusetts Institute of Technology, ΗΠΑ
2011: Αναπληρωτής Καθηγητής Yiannis N. Kaznessis, University of Minnesota, ΗΠΑ
2013: Καθηγητής Michael S. Strano, Massachusetts Institute of Technology, ΗΠΑ
2015: Καθηγητής Ali Khademhosseini, Harvard Medical School, ΗΠΑ
2017: Αναπληρωτής Καθηγητής Hal Alper, The University of Texas at Austin, ΗΠΑ.

 

Επίσκεψη του Συντονιστή του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας στο ΙΕΧΜΗ, 14/03/2019

Match and Develop a StartupΤην Πέμπτη 14 Μαρτίου, 2019, επισκέφτηκε το ινστιτούτο ο Συντονιστής του προγράμματος NBG Bussiness Seeds της Εθνικής Τράπεζας, κος Σπύρος Αρσένης, συνοδευόμενος από τοπικά στελέχη της τράπεζας. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η παρουσίαση του ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, με θέμα Match and Develop a Startup. Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι ερευνητές, μέλη ΔΕΠ, μεταδιδακτορικοί και μεταπτυχιακοί του ινστιτούτου. Στη συνέχεια ερευνητικές ομάδες του ΙΕΧΜΗ, συζήτησαν με τον κ. Αρσένη, τις πιθανότητες συμμετοχής και χρηματοδότησης των ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων τους.

Η επίσκεψη του κου Αρσένη συνδυάστηκε με το τριήμερο Bootcamp Match and Develop a Startup, που διοργάνωσε η Εθνική Τράπεζα στο Επιμελητήριο Αχαΐας, στις 15 - 17 Μαρτίου 2019, στο πλαίσιο του PatrasIQ.

 

Σεμινάριο για την ασφάλεια και υγιεινή στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, 24/01/2019

Ασφάλεια και ΥγιεινήΣτο πλαίσιο της ενημέρωσης των μεταπτυχιακών φοιτητών, μεταδιδακτόρων, σμΔΕΠ, Ερευνητών και λοιπών εργαζομένων και συνεργατών στους εργαστηριακούς χώρους του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, διεξήχθη την Πέμπτη 24η Ιανουαρίου 2019, στις 12.30, στην αίθουσα σεμιναρίων του Ινστιτούτου, σεμινάριο με θέμα «Κίνδυνοι και ασφάλεια σε χημικά εργαστήρια». Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και σμΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, κ. Παύλο Κλεπετσάνη ο οποίος είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας του ΠΠ και της Ομάδας Εργασίας "Ασφάλεια και Υγιεινή" του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ.

Στην παρουσίαση αναλύθηκαν οι σημαντικότεροι κίνδυνοι σε ένα χημικό εργαστήριο οι οποίοι προέρχονται από χημικές ενώσεις, ακτινοβολίες, βιολογικούς παράγοντες και φιάλες αερίων υπό πίεση, τα προληπτικά μέτρα ασφάλειας που πρέπει να λαμβάνονται καθώς και η αντιμετώπιση ατυχημάτων.

 

Παρουσίαση MITEF Greece Startup Competition, ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, 22/01/2019

Την Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση παρουσίασης του διαγωνισμού MIT Enterprise Forum (MITEF) Greece 2019 Startup Competition στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση ερευνητών και νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας σχετικά με το διαγωνισμό, ο οποίος στοχεύει στη δυναμική ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρηματικών ομάδων που καινοτομούν στο χώρο της τεχνολογίας και των επιστημών. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Πρόεδρο του MITEF Greece, κ. Βασίλειο Παπακωνσταντίνου σχετικά με το φετινό διαγωνισμό και τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση μιας νεοφυούς επιχείρησης. Στη συνέχεια ο κος Ανδρέας Ανδρουτσέλης-Θεοτόκης, της εταιρείας Innate Repair, 2ος νικητής του περσινού διαγωνισμού, μίλησε για την εμπειρία της συμμετοχής του και τη σημασία του διαγωνισμού.

MITEF MITEF

Την εκδήλωση συντόνισε η κα Μαρία Κλάπα, Κύρια Ερευνήτρια του ΙΕΧΜΗ και ιδρυτικό μέλος του MIT Enterprise Forum Greece.

 

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2019 - ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ

To ITE/IEXMH έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα του, παρουσία του Προέδρου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας κ. Νεκτάριου Ταβερναράκη και των μελών και φίλων του Ινστιτούτου, την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα σεμιναρίων του ΙΕΧΜΗ, στις 13:00. Οι τυχεροί της χρονιάς ήταν ο μεταπτυχιακός υπότροφος Μιχάλης Σταύρου και ο τεχνικός Δημήτρης Τσεκούρας.

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2019 - ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας 2019 - ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ
Πριν την κοπή της πίτας, ο Διευθυντής του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ κ. Βασίλειος Μπουργανός παρουσίασε στους ερευνητές, συνεργαζόμενα μέλη ΔΕΠ και διοικητικό και τεχνικό προσωπικό έναν απολογισμό με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ινστιτούτο, με αισιόδοξα μηνύματα για τη νέα χρονιά.

 

 

 

Προηγούμενα νέα

2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000 | 1999 |

 

 
bg_inside_main_right
passepartout
main_bottom2
passepartout  
passepartoutΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Οδός Σταδίου, Πλατάνι, Τ.Θ. 1414, 26504 Πάτρα
passepartoutΤηλ.: 2610.965.300 E-mail: info@iceht.forth.gr
passepartout
W3CHostmasterpassepartout
passepartout© Copyright ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ, All rights reserved.

passepartoutΕπικοινωνία | Τηλεφωνικός Κατάλογος | Σύνδεσμοι | English


Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα