Νέα

Κατηγορία: Γενικές Ανακοινώσεις

“Graphene Week 2017”: Διεθνές Συνέδριο που συνδιοργάνωσε το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Αθήνα

“Graphene Week 2017”: Διεθνές Συνέδριο που συνδιοργάνωσε το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Αθήνα


Στις 25-29 Σεπτεμβρίου 2017, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, διοργανώθηκε το συνέδριο “Graphene Week 2017”, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο ετήσιο διεθνές συνέδριο για το γραφένιο και τα άλλα συναφή δισδιάστατα υλικά με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 500 συνέδρους. Το συνέδριο διοργανώνεται για 12η συνεχή χρονιά από την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Graphene Flagship, ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά δίκτυα με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με συνδιοργανωτή το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ ΙΕΧΜΗ). Ιδιαίτερη παρουσία και προβολή είχε το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τμήμα Χημικών Μηχανικών. Η διοργάνωση περιελάμβανε εκτός των προσκεκλημένων ομιλητών, και ένα εκθεσιακό χώρο για εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και το Κέντρο Γραφενίου εκπροσωπήθηκε με δικό του περίπτερο στην έκθεση του συνεδρίου. Παράλληλα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, μέσω της δράσης Graphene Connect, στη διασύνδεση της βιομηχανικής παραγωγής με τα ερευνητικά εργαστήρια.

Ανάμεσα στους σημαντικούς ξένους ομιλητές ήταν και ο βραβευμένος με Νόμπελ φυσικής το 2010 καθηγητής Konstantin Novoselov του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, συν-εφευρέτης του γραφενίου, ο οποίος και έδωσε την εναρκτήρια ομιλία στο συνέδριο. Επίσης 6 κορυφαίοι επιστήμονες/ερευνητές από το εξωτερικό ως keynote speakers, 29 προσκεκλημένοι ερευνητές, οι οποίοι κάλυπταν όλους τους τομείς έρευνας, 127 προφορικές ομιλίες και 270 αναρτήσεις σε posters.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν εκτός από ερευνητικά αποτελέσματα και μια σειρά από νέες εφαρμογές, όπως είναι η ενσωμάτωση εύκαμπτων θερμαντικών στοιχείων στην πτέρυγα αεροσκάφους της Airbus, η ανάπτυξη ενός προστατευτικού κράνους γραφενίου, που είναι πια εμπορικό προϊόν, προηγμένα φωτοβολταϊκά κελιά, μεμβράνες για αφαλάτωση νερού, αγώγιμα μελάνια (graphene inks) κ.α. (συνολικά 17 προϊόντα που έχουν βγει στην αγορά).

Σχετικοί σύνδεσμοι δημοσιεύσεων:

  • Συνέντευξη καθ. Κ. Γαλιώτη, προέδρου του συνεδρίου, καθηγητή Τμήματος Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών και συνεργαζομένου μέλους ΔΕΠ ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ
  • Συνέντευξη νομπελίστα καθ. Konstantin Novoselov, Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ Βρετανίας
  • Άρθρο εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ».