Ημερομηνία: 09-10-2009, 09:27
Τοποθεσία: Λουτρά Κυλλήνης

9η Διημερίδα του ΙΤΕ

CONFERENCES

Στις 9 και 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στα Λουτρά Κυλλήνης η 9η Διημερίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Στόχος της Διημερίδας, η οποία διεξάγεται κάθε δυο χρόνια, είναι η ενθάρρυνση της αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας μεταξύ των μελών της ερευνητικής κοινότητας του ΙΤΕ αλλά και η ανταλλαγή απόψεων για δυνατότητες δημιουργικών ερευνητικών συνεργασιών σε διεπιστημονικές περιοχές ανάμεσα στα Ινστιτούτα του Ιδρύματος. Την οργάνωση της φετινής Διημερίδας επωμίστηκε κυρίως το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του ΙΤΕ.

Απευθύνοντας χαιρετισμό, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΤΕ, Καθηγητής κ. Βασίλειος Δουγαλής αναφέρθηκε συνοπτικά στα πεπραγμένα του Ιδρύματος κατά τα δυο τελευταία χρόνια, τονίζοντας μεταξύ άλλων τις εξαιρετικές επιδόσεις των ερευνητών του ΙΤΕ στα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά προγράμματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC).

Το πρόγραμμα της φετινής Διημερίδας περιλάμβανε παρουσιάσεις των Διευθυντών των Ινστιτούτων και των Ερευνητών του Ιδρύματος, στις ακόλουθες 5 διεπιστημονικές θεματικές ενότητες:

 • Βιοεπιστήμες: Βιοϊατρική, Μηχανική Ιστών, Βιοπληροφορική:
 • Νέα Υλικά – Νανοτεχνολογία για καινοτόμες εφαρμογές
 • Έξυπνα Περιβάλλοντα και Διάχυτη Νοημοσύνη: Ερευνητικές Κατευθύνσεις, Τεχνολογίες και Εφαρμογές
 • Μοντέλα και μετρήσεις για περιβαλλοντικές, φυσιολογικές και μηχανολογικές ροές
 • Τεχνολογία στην Υπηρεσία της Τέχνης (Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς)

Η Διημερίδα περιλάμβανε επίσης κεντρικές ομιλίες διακεκριμένων προσκεκλημένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό:

 • Tissue Regeneration: Challenges at the Interface and Biology
  Ομιλητής: Κυριάκος Ζυγουράκης, Rice University, ΗΠΑ
 • Kλιματική αλλαγή: Mοντέλα, Προσομοιώσεις και Επιπτώσεις σε Οικονομικούς Τομείς (Τουρισμός, Υγεία)
  Ομιλητής: Ανδρέας Ματζαράκης, Πανεπιστήμιο Freiburg, Γερμανία
 • Multiscale simulations of solids and fluids for technological and biomedical applications
  Ομιλητής: Ευθύμιος Καξίρας, Harvard University, ΗΠΑ
 • Security and Privacy Challenges in Ubiquitous Human Monitoring
  Ομιλήτρια: Φιλία Μακεδών, University of Texas at Arlington, ΗΠΑ
 • Τεχνολογία στην Υπηρεσία της Τέχνης
  Ομιλητής: Αθανάσιος Καλπαξής, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών ΙΤΕ

Στο πλαίσιο των εργασιών της Διημερίδας πραγματοποιήθηκε και η απονομή βραβείων σε στελέχη του Ιδρύματος ως ένδειξη αναγνώρισης της διακεκριμένης προσφοράς τους στο ΙΤΕ. Πιο συγκεκριμένα απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία:

 • Βραβείο “Έρευνας” στους: Καθηγητή Δημήτριο Βλασσόπουλο, Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ, και Επίκουρο Καθηγητή Θεόδωρο – Πέτρο Ρακιτζή, Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ
 • Βραβείο “Εξαιρετικών Υπηρεσιών προς το ΙΤΕ” στον κ. Γεώργιο Χριστοδουλάκη, Προϊστάμενο του Λογιστηρίου του ΙΤΕ
 • Βραβείο “Προσφοράς στην Κεντρική Διεύθυνση του ΙΤΕ” στις: κα Μαρία Παρασκευαϊδη, Τμήμα Προγραμμάτων Κεντρικής Διεύθυνσης, κα Ειρήνη Γιανναδάκη, Γραμματεία Κεντρικής Διεύθυνσης
 • Βραβείο “Προσφοράς στο Ινστιτούτο Πληροφορικής” στους: κ. Δημήτριο Γραμμένο, Εντεταλμένο Ερευνητή Ινστιτούτου Πληροφορικής, κ. Ιωάννη Γεωργαλή, Επιστήμονα Υπολογιστών Ινστιτούτου Πληροφορικής.

Στο κλείσιμο των εργασιών της Διημερίδας ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, Καθηγητής κ. Αλκιβιάδης Χ. Παγιατάκης, τόνισε ότι η συνεργασία των Ινστιτούτων του ΙΤΕ σε θέματα τα όποια βρίσκονται στις επιστημονικές διεπιφάνειες αποτελεί μία από τις βασικές συνιστώσες της αναπτυξιακής στρατηγικής του Ιδρύματος.

Πληροφορίες για την τοποθεσία

Λουτρά Κυλλήνης

Διοργανωτής

Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής

Έναρξη: 09-10-2009, 09:27