Νέα

Κατηγορία: Επιστημονικά Νέα, Διακρίσεις

Ανάδειξη δημοσίευσης ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ από το ERC

Ανάδειξη δημοσίευσης ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ από το ERC

Πνευματικά δικαιώματα © Alain Herzog / EPFL


Το ERC ανέδειξε μία πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο έγκριτο περιοδικό Atmospheric Chemistry and Physics σχετικά με την τηλεπισκόπηση της συγκέντρωσης των πυρήνων πάγου με χρήση lidar, στην οποία συμμετέχει το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ μέσω της ερευνητικής ομάδας του Καθ. Α. Νένε (Κέντρο Μελέτης της Ποιότητας Αέρα και της Κλιματικής Αλλαγής, C-STACC, IEXMH) σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ινστιτούτο TROPOS, το Cyprus Institute και άλλους οργανισμούς. Η δυνατότητα τηλεπισκόπησης των πυρήνων πάγου αποτελεί μία σημαντική πηγή πληροφορίας για την βελτίωση και αξιολόγηση των κλιματικών μοντέλων μεσαίας και παγκόσμιας κλίμακας, πληροφορία που μέχρι σήμερα λείπει.

Η ανάπτυξη μεθοδολογιών με χρήση τηλεπισκόπησης με lidar προσφέρει μία τέτοια δυνατότητα. Η εν λόγω μελέτη ανάκτησε την συγκέντρωση των πυρήνων πάγου και την αξιολόγησε με in situ μετρήσεις που διεξάχθηκαν με μη επανδρωμένα drones, και κατέληξε διερευνώντας την δυνατότητα χρήσης δορυφορικών δεδομένων από την NASA για την ανάκτηση.

Το σχετικό άρθρο έχει τίτλο:
Retrieval of ice-nucleating particle concentrations from lidar observations and comparison with UAV in situ measurements
Atmos. Chem. Phys., 19, 11315-11342, 2019
by: Eleni Marinou, Matthias Tesche, Athanasios Nenes, Albert Ansmann, Jann Schrod, Dimitra Mamali, Alexandra Tsekeri, Michael Pikridas, Holger Baars, Ronny Engelmann, Kalliopi-Artemis Voudouri, Stavros Solomos, Jean Sciare, Silke Groß, Florian Ewald, and Vassilis Amiridis.

Ερευνητικά Πεδία: