Νέα

Κατηγορία: Γενικές Ανακοινώσεις

Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ στο 21ο Forum Ανάπτυξης

Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ στο 21<sup>ο</sup> Forum Ανάπτυξης


To Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ), συμμετείχε με συνεδριακή εκδήλωση, στο 21ο Forum Ανάπτυξης.  Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Νέες αναπτυξιακές συνεργασίες ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ με επιχειρήσεις σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης», και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018, στις 12.30, στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ στην Πάτρα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εταιρείες, οι οποίες συνεργάζονται με το Ινστιτούτο στο πλαίσιο εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Διευθυντής του ΙΕΧΜΗ, κ. Βασίλειος Μπουργανός, ο οποίος παρουσίασε τους τομείς έρευνας και ανάπτυξης του Ινστιτούτου και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έμπειρο ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό του.  Αναφέρθηκε, επίσης, στα ανταγωνιστικά ευρωπαΙκά και εθνικά προγράμματα και στις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί με επιχειρήσεις και φορείς της Περιφέρειας και της χώρας, για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Την εκδήλωση συντόνισε η κα Μαρία Κλάπα, Κύρια Ερευνήτρια, η οποία παρουσίασε τους προσκεκλημένους ομιλητές, συνεργάτες προγραμμάτων με το ΙΕΧΜΗ.  Συγκεκριμένα, την κα Φωτεινή Καραμπούλα, υπεύθυνη ποιότητας Υγιεινής και Ασφάλειας της Γ. Καραμπούλας & Υιοί Ο.Ε., η οποία αναφέρθηκε στο Έργο: Βιομετατροπή Αποβλήτων Βιομηχανίας Τροφίμων σε Βιοπολυμερή γιa Προϊόντα Συσκευασίας στα Πλαίσια ενός Βιοδιυλιστηρίου”, τον κο. Αντώνιο Βαβουλιώτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Adamant Composites Ltd., ο οποίος με τη σειρά του μίλησε για το Έργο: “Ευέλικτη γραμμή παραγωγής πολυλειτουργικών υφασμάτων και φιλμ μέσω επεξεργασίας, εναπόθεσης και τροποποίησης των επιφανειών τους”, τον κο Αρτέμη Χατζηαρτεμίου, υπεύθυνο καλλιέργειας, της εταιρείας ΒΟΙΩΝ ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ ΙΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο Έργο: “Μεταβολομική και γεωργία ακριβείας στον ποιοτικό έλεγχο καλλιέργειας και προϊόντων Αλόης Βέρα”. Τέλος, την παρουσίαση του συνεργατικού έργου του ΙΕΧΜΗ με το ΚΔΕΠ-ΔΕΗ, ανέλαβε η κα Μαρία Κλάπα, επιστημονική υπεύθυνη του έργου, η οποία ανέλυσε τη συνεργασία του ινστιτούτου με την εταιρεία στο πρόγραμμα: “ ΒΙΟΜΕΚ-Βιομετατροπή αερίων ρύπων από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε χρήσιμα χημικά”.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μέλη του Ινστιτούτου και εκπρόσωποι εταιρειών του ιδιωτικού τομέα, στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.

Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ συμμετείχε στο Forum Ανάπτυξης και με δικό του περίπτερο, στο οποίο προβάλλονταν καθ’ όλη της διάρκεια της εκδήλωσης οι ερευνητικές του δραστηριότητες.  Από τον τομέα της βιοτεχνολογίας, παρουσιάστηκε αναλυτικά η μεθοδολογία πιστοποίησης της καλλιέργειας και του καρπού τομάτας  με μεταβολομική και συστημική βιολογία στον τομέα της γεωργίας ακριβείας από το Εργαστήριο Μεταβολικής Μηχανικής & Συστημικής Βιολογίας (Επικεφαλής Μ. Κλάπα) του ΙΕΧΜΗ.