Νέα

Κατηγορία: Διακρίσεις

Δεύτερο Βραβείο στο Διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» για την εργασία απορρύπανσης εδαφών με ψυχρό πλάσμα

Δεύτερο Βραβείο στο Διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» για την εργασία απορρύπανσης εδαφών με ψυχρό πλάσμα


Ολοκληρώθηκε και η τελική φάση του 3ου διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒ και η Eurobank, στο «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016, με την απονομή βραβείων στους νικητές του διαγωνισμού.

Το 2ο βραβείο στην κατηγορία ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ απονεμήθηκε στον Δρ. Χρήστο Αγγελόπουλο, Ερευνητή του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του ΙΤΕ Πάτρας για την εργασία «Συσκευή Ψυχρού Πλάσματος για την Ταχεία, Αποτελεσματική και Φθηνή Απορρύπανση Ισχυρά Ρυπασμένων Εδαφών». Η εργασία πραγματοποιήθηκε από τους Χρ. Αγγελόπουλο (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Εκπρόσωπος Ερευνητικής Ομάδας), Π. Σβάρνα (Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Παν/μιο Πατρών) και Χρ. Τσακίρογλου (Διευθυντής Ερευνών, ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ).

Η συσκευή πλάσματος βασίζεται στη δράση ακίνδυνων σωματιδίων, τα οποία είναι ικανά να οξειδώσουν ακόμα και τους πιο ανθεκτικούς ρύπους του εδάφους. Τα σωματίδια παράγονται από μία ηλεκτρική εκκένωση μεταξύ δύο ηλεκτροδίων, όπου τοποθετείται το ρυπασμένο έδαφος. Κατά την απορρύπανση, διοχετεύεται στο έδαφος μόνο ατμοσφαιρικός αέρας κι έτσι ελαχιστοποιούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το οικονομικό κόστος. Ο χρόνος προς πλήρη απορρύπανση του εδάφους είναι λίγα λεπτά, ενώ η κατανάλωση ενέργειας είναι συγκρίσιμη με αυτή μιας μικρής λάμπας φωτός. Η συσκευή είναι εύχρηστη από ανειδίκευτο προσωπικό κι άμεσα επεκτάσιμη σε βιομηχανική κλίμακα.

Ερευνητικά Πεδία: