Νέα

Κατηγορία: Διακρίσεις

Βραβείο «Μιλτιάδη Καράτζη» στη Χριστίνα Βασιλακοπούλου

Βραβείο «Μιλτιάδη Καράτζη» στη Χριστίνα Βασιλακοπούλου


Στην υποψήφια διδάκτορα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και υπότροφο του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) Χριστίνα Βασιλακοπούλου απονεμήθηκε το φετινό βραβείο «Μιλτιάδη Καράτζη» από το Σύλλογο Φίλων του ΙΤΕ (Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας). Το βραβείο αναγνωρίζει την αριστεία στην έρευνα από ένα/μια νέο/α επιστήμονα.

Η Χριστίνα σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το 2019 ξεκίνησε το διδακτορικό της στο Κέντρο για την Μελέτη της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και της Κλιματικής Αλλαγής (C-STACC) του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ υπό την επίβλεψη του καθηγητή Σπύρου Πανδή. Ο κύριος ερευνητικός της σκοπός είναι η ανάπτυξη και η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων για την ποσοτικοποίηση των πηγών των οργανικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Η δουλειά της έχει αναδείξει την αρνητική επίπτωση των δασικών πυρκαγιών στην ποιότητα του αέρα της Ευρώπης ακόμα και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις φωτιές, καθώς και την παραγωγή δευτερογενών οργανικών σωματιδίων από βιογενείς πηγές (δάση). Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε έγκριτα διεθνή περιοδικά υψηλής απήχησης και  έχει παρουσιάσει τα ευρήματα της έρευνάς της σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια σε Ευρώπη και Αμερική. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διεθνείς καμπάνιες μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ιταλία και στην Γαλλία.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου στην αίθουσα της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Ηρακλείου και η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Γρηγόρη Σηφάκη, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Nektarios Tavernarakis, Chairman of BoD of FORTH with Christina Vasilakopoulou
Nektarios Tavernarakis, Chairman of BoD of FORTH with Christina Vasilakopoulou
Ερευνητικά Πεδία: