Νέα

Κατηγορία: Επιστημονικά Νέα, Διακρίσεις

Βραβείο καλύτερης επιστημονικής παρουσίασης σε Ερευνητές του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ

Βραβείο καλύτερης επιστημονικής παρουσίασης σε Ερευνητές του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ


Η προφορική παρουσίαση της μελέτης που διεξάγει το εργαστήριο Μεταβολικής Μηχανικής και Συστημικής Βιολογίας του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, με επικεφαλής την Δρ. Μ. Ι. Κλάπα, σε συνεργασία με την 1η Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία»:

Α. Τελώνης, Α. Γκουρογιάννη, Ι. Κωστέρια, Χ. Κανακά-Gantenbein, Γ. Χρούσος και Μ. Ι. Κλάπα,
“Η Μεταβολομική ως Εργαλείο Κλινικής Πρόγνωσης: Ενδείξεις Προδιάθεσης σε Μεταβολικές Διαταραχές ως Συνέπεια της Τεχνητής Γονιμοποίησης”
απέσπασε το Bραβείο καλύτερης επιστημονικής παρουσίασης στον Τομέα της Υγείας στο 8o Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ), που διεξήχθη στην Πάτρα 18-20 Οκτωβρίου 2012.

Τα αποτελέσματα της μεταβολομικής ανάλυσης υποστηρίζουν τις μέχρι σήμερα σοβαρές ενδείξεις για αυξημένη προδιάθεση σε αντίσταση στην ινσουλίνη στα παιδιά από τεχνητή γονιμοποίηση με ενδοκυττάρια έγχυση σπέρματος (ICSI). Επίσης, καταδεικνύουν την αξία της μεταβολομικής ανάλυσης, ως νέα τεχνολογία βιομοριακής ανάλυσης υψηλής απόδοσης, να παρέχει υψηλής ευκρίνειας οπτική της μεταβολικής κατάστασης, οδηγώντας στον προσδιορισμό χαρακτηριστικών μεταβολικών προτύπων ακόμα και σε πολύπλοκες καταστάσεις φυσιολογίας. Σχετική εργασία βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για κατάθεσή της σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό με κριτές.