Νέα
Συμμετοχή ITE/IEXMH στην 4η έκθεση μεταφοράς τεχνογνωσίας Patras IQ, Παμπελοποννησιακό Στάδιο Πάτρας

Το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) συμμετείχε στην 4η έκθεση μεταφοράς τεχνογνωσίας Patras IQ, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως 9 Απριλίου 2017 στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης του Ινστιτούτου προβάλοντας πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα με έμφαση στις παρακάτω δυο εφαρμογές:
- Καθαρισμός έντονα ρυπασμένων εδαφών με ψυχρό πλάσμα: Αφορά μια καινοτόμο τεχνολογία απορρύπανσης εδάφους με χρήση μη θερμικού πλάσματος που δρα ως προηγμένη μέθοδος οξείδωσης ρύπων. Η εφαρμογή μπορεί να υλοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα για την απορρύπανση ισχυρά ρυπασμένων εδαφών, με σχεδιασμό και κατασκευή πλήρως αυτοματοποιημένης πιλοτικής μονάδας με δυναμικότητα επεξεργασίας 1-1.5 tn/hr ρυπασμένου εδάφους. Στην ερευνητική εργασία απονεμήθηκε πρόσφατα το 2ο Βραβείο Εφαρμοσμένης Έρευνας (23/2/2016) στον 3ο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας “Η Ελλάδα Καινοτομεί” που διοργάνωσε ο ΣΕΒ και η Eurobank.
- Διάταξη ηλεκτρόλυσης νερού υψηλής πίεσης: Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ σε συνεργασία με το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κατασκεύασαν μία μονάδα παραγωγής καθαρού υδρογόνου και οξυγόνου μέσω ηλεκτρόλυσης (διάσπασης) νερού. Η μονάδα έχει μικρό μέγεθος και βάρος, ενώ έχει την δυνατότητα να λειτουργεί και ως συμπιεστής σε πίεση 80 bar και έχει κατασκευαστεί στο πλαίσιο προγράμματος με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA). Η μονάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε γήινες εφαρμογές (π.χ. παραγωγή/αποθήκευση υδρογόνου-οξυγόνου) και λειτουργεί ήδη σε ημιπιλοτικά συστήματα και γίνονται συζητήσεις για παραγωγή περισσότερων μονάδων.
- Ελαφρά, Ευέλικτα, Ευφυή Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα για Υπηρεσίες Προστασίας του Πολίτη: Βασικό αντικείμενο της ερευνητικής δραστηριότητας μιας Ευρωπαϊκής κοινοπραξίας είναι η ανάπτυξη ευέλικτων και ελαφρών κλωστοϋφαντουργικών πάνελ ανθεκτικών σε βαλλιστικά τεστ ή/και μαχαίρι. Ως επιπρόσθετοι στόχοι αναφέρονται οι μειωμένες απαιτήσεις συντήρησης, η αύξηση της ευαισθητο/προειδοποίησης, η άνεση και η αποδοχή από τους χρήστες, η υλοποίηση και αξιολόγηση των πρωτοτύπων. Στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, υφάσματα Kevlar επικαλύπτονται με νέα διασυνδεδεμένα πολυμερή υψηλής αντοχής και υφίστανται βαλλιστικά τεστ και τεστ με μαχαίρι. Μετά τη διαδικασία των τεστ, ελέγχεται η αντοχή των υλικών σε μοριακό επίπεδο. Επιπρόσθετα, αναπτύσσονται νέοι νανοδομημένοι αισθητήρες για την ανίχνευση επικίνδυνων αερίων όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, οι οποίοι ενσωματώνονται στα αντιβαλλιστικά πάνελ.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων επισκέφτηκαν το περίπτερο ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Καθηγητής Κώστας Φωτάκης, κλιμάκια του Υπουργείου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κος Απόστολος Κατσιφάρας και διάφοροι τοπικοί φορείς. Τους υποδέχτηκε ο Διευθυντής του ΙΕΧΜΗ, κος Βασίλειος Μπουργανός, ο οποίος τους παρουσίασε τα πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα του ινστιτούτου.