Νέα
Ερευνητική μελέτη αποκαλύπτει την ταχεία “μετάλλαξη” της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από καύση βιομάζας
Απεικόνιση του νέου μηχανισμού οξείδωσης. Όζον (O3) αναμιγνύεται με αέριες μάζες που περιέχουν τις εκπομπές καπνού (BB) και οξειδίων του αζώτου (NOx). Τα NOx αντιδρούν με το όζον και παράγουν τη νιτρική ρίζα (ΝΟ3) που με την σειρά του προκαλεί την ταχεία οξείδωση του καπνού.
Έρευνα των καθηγητών Αθανάσιου Νένε και Σπύρου Πανδή του Κέντρου Μελετών για την Ποιότητα του Αέρα και της Κλιματικής Αλλαγής (C-STACC) του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ), ανακάλυψε χημικό μηχανισμό που οδηγεί στην ταχύτατη παραγωγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις εκπομπές καύσης βιομάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο άγνωστος μέχρι σήμερα μηχανισμός αλλάζει ριζικά την εικόνα που έχουμε για την παραγωγή ρύπανσης από καύση βιομάζας και μπορεί να εξηγήσει τα παράδοξα υψηλά επίπεδα οξειδωμένων οργανικών σωματιδίων σε αστικές περιοχές τις χειμερινές περιόδους. Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERC, PyroTRACH, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο διεθνές περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences των ΗΠΑ:
Αναφορά στη συγκεκριμένη εργασία έγινε και στο περιοδικό του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Τεύχος 2074, 16/12/2020, σελ. 10.