1. Προσδοκίες και απογοητεύσεις
2. Ινστιτούτα, μια σανίδα σωτηρίας
Την περίοδο 1982-85 δημιουργήθηκε και λειτούργησε το βραχύβιο (δυστυχώς) Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΥΕΤ), με πρώτο και μοναδικό Υπουργό τον Γ. Λιάνη. Η αρχική ιδέα για τη δημιουργία ερευνητικών ινστιτούτων που να εποπτεύονται από το ΥΕΤ και να συνδέονται με Τμήματα Περιφερειακών Πανεπιστήμιων ήταν του τότε καθηγητού Πληροφορικής στο Παν/μιο Κρήτης, Δ. Τσιχριτζή. Η ιδέα μετουσιώθηκε σε εισήγηση του Ε.Ν. Οικονόμου προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Παν/μιου Κρήτης, , η οποία ομόφωνα προώθησε το αίτημα προς τον νέο Υπουργό ΕΤ. Ο Γ. Λιάνης, με την εμπειρία που είχε αποκτήσει από τη θητεία του στα Παν/μια των ΗΠΑ δεν άργησε να καταλάβει τις αρνητικές επιπτώσεις του νέου νόμου για την Παιδεία (που ο ίδιος είχε εισηγηθεί) στην ακαδημαϊκή ποιότητα και ιδιαίτερα στην προώθηση της επιστημονικής έρευνας στα Παν/μια. Επιπλέον, εντυπωσιάστηκε από τα βιογραφικά και τη διεθνή αναγνώριση που είχαν οι νέοι και δυναμικοί καθηγητές (Φ. Καφάτος, Π. Λαμπρόπουλος, Ε.Ν. Οικονόμου, Δ. Τσιχριτζής κ.ά.) του νεοσύστατου Παν/ μιου Κρήτης, με τη συνεργασία των οποίων δημιούργησε το νομικό πλαίσιο και ίδρυσε τα τρία πρώτα Ερευνητικά Ινστιτούτα του Ερευνητικού Κέντρου Κρήτης (Ε.Κ.Ε.Κ.) στο Ηράκλειο (1982-1983). Όπως έλεγε ο ίδιος, για να ιδρύσει το ΥΕΤ ένα Ινστιτούτο χρειάζεται μια κρίσιμη μάζα ατόμων που να συνεννοούνται και να έχουν βιογραφικά που να αποδεικνύουν την επιστημονική τους ποιότητα και εμπειρία.
Οι πρωτεργάτες στην ίδρυση των Ινστιτούτων και του ΙΤΕ. α) Γιώργος Λιάνης, Υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας 1982-1985, β) Λευτέρης Οικονόμου, Πρόεδρος του ΕΚΕΚ και ΙΤΕ 1983-2003, γ) Αναστάσιος (Σάκης) Πεπονής, Υπουργός Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας 1986-1989.
3. Τα πρώτα βήματα στη Πάτρα - The three body collision: 1981-1983
Το 1982 ο νέος νόμος απαγκίστρωσε τα Τμήματα από τη Σχολή και δόθηκε η δυνατότητα οργάνωσης και λειτουργίας του νέου πλέον
ανεξάρτητου Τμήματος Χημικών Μηχανικών.
Πρώτος Πρόεδρος του Τ.Χ.Μ. εκλέχτηκε ο Γ.Ν.Π. Οι βασικές προτεραιότητες του νέου Τμήματος ήταν: α) η χάραξη ενός σύγχρονου προγράμματος, β) η ανεύρεση πόρων και χώρων για τη δημιουργία ερευνητικών/ φοιτητικών εργαστηρίων και γ) η προκήρυξη τουλάχιστον πέντε νέων θέσεων ΔΕΠ.
Το πρόγραμμα σπουδών σχεδιάστηκε με υπέρβαρο διδακτικό φόρτο για τα μέλη του Τμήματος. Υποσχέσεις για εργαστηριακούς χώρους και εξοπλισμό από τη Σχολή και την Πρυτανεία υπήρξαν, η απραξία τους όμως μεγάλη. Τελικά, μετά από πιέσεις, δόθηκαν περιορισμένοι χώροι στο ισόγειο του Β’ κτιρίου, αλλά οι ασήμαντες χρηματοδοτήσεις δεν επέτρεπαν τη δημιουργία φοιτητικών εργαστηρίων. Ανύπαρκτες βέβαια ήταν οι προοπτικές για ερευνητικά εργαστήρια και μεταπτυχιακούς φοιτητές
4. Η κρίσιμη μάζα για ένα Ινστιτούτο στην Πάτρα: 1983-1984
Τα ιδρυτικά μέλη του ΕΙΧΗΜΥΘ σε αποστολή στη Σόφια, Μάης 1987. Από αριστερά: Γιώργος Παπαθεοδώρου, Άλκης Παγιατάκης και Κώστας Βαγενάς.
H
πρόταση για ένα Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας (ΕΙΧΗΜΥΘ) κατατέθηκε στο ΥΕΤ το Μάρτιο του 1983, μόλις τρεις μήνες μετά την ίδρυση του Ε.Κ.Ε.Κ. (Δεκέμβριος 1982) η λειτουργία του οποίου άρχισε τον Απρίλιο του 1983 μετά το διορισμό των τεσσάρων διευθυντών του (Φ. Καφάτος, Π. Λαμπρόπουλος, Ε.Ν. Οικονόμου, Δ. Τσιχριτζής).
Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Χ. Γιωργάκης (σήμερα στο U. Tufts) και ο Ι. Βασάλος, καθηγητές στο Τ.Χ.Μ. Θεσσαλονίκης, υπέβαλαν και αυτοί πρόταση για την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών (ΕΙΤΧΗΔ). Ο Γ. Λιάνης και οι υπηρεσίες του ΥΕΤ αντιμετώπισαν τις προτάσεις θετικά. Η έκδοση όμως των ιδρυτικών Προεδρικών Διαταγμάτων των «Ερευνητικών Ινστιτούτων» ήταν δύσκολη και χρονοβόρα γιατί είχε ως προϋπόθεση την υπογραφή και του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας και αρκετές νομικο-γραφειοκρατικές διευκρινήσεις. Όμως το Π.Δ. του Ε.Κ.Ε.Κ. χρησιμοποιήθηκε σα βάση για να τυποποιηθούν και να υπογραφούν χωρίς πολλές τυπικές δυσκολίες τα Π.Δ. για την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη. Το Ιδρυτικό Π.Δ. 237 του ΕΙΧΗΜΥΘ δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τον Ιούνιο και του ΕΙΤΧΗΔ τον Οκτώβριο του 1984. Στον ενάμιση χρόνο που είχε περάσει από τη συνάντηση στο «Ρωσικό», οι νέες αρνητικές εμπειρίες και καταστάσεις στον Πανεπιστημιακό χώρο και η επιβλητικά επερχόμενη ισοπέδωση προς τα κάτω δημιούργησαν ένα κλίμα φυγής για πολλούς. Έτσι, όταν η Αμερική τους έδωσε την ευκαιρία, ο Γ. Στεφανόπουλος έφυγε για το Μ.Ι.Τ. και ο Χ. Γιωργάκης για το U. Lehigh.
Επικοινωνήστε μαζί μας
Περισσότερα για το ΙΕΧΜΗ
Πατήστε Εδώ