Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ
passepartoutΙνστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής English versionpassepartout
passepartout
bg_inside_main_left
passepartout
bg_LeftMenuTop_big
bg_LeftMenuBottom_bigpassepartout
passepartout
ArrowRightRed
Βρίσκεστε εδώ: ΙΕΧΜΗ > Ε&Α > Επιστημονικά Νέα
youarehere2
 

Επιστημονικά Νέα

Κατωτέρω αναφέρονται επιγραμματικά μερικά από τα πρόσφατα επιστημονικά επιτεύγματα του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ:

 

Γραφικά δημοσίευσης ερευνητών του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ επιλέχτηκαν ως εξώφυλλο επιστημονικού περιοδικού υψηλής απήχησης

Γραφικά από το επιστημονικό άρθρο ερευνητών του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ

Papadimitriou, K. D., Skountzos, E. N., Gkermpoura, S. S., Polyzos, I., Mavrantzas, V. G., Galiotis, C., and Tsitsilianis, C., "Molecular Modeling Combined with Advanced Chemistry for the Rational Design of Efficient Graphene Dispersing Agents", ACS Macro Letters, 5(1), 24-29 (2016)

επιλέχτηκαν ως εξώφυλλο του περιοδικού ACS Macro Letters, που ανήκει στην κατηγορία των επστημονικών περιοδικών υψηλής απήχησης (IF: 5.764)

Διαβάστε περισσότερα

 

Ο καθηγητής Χ. Κορδούλης, Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, είναι ένας από τους συγγραφείς άρθρου που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό υψηλής απήχησης

Στο περιοδικό Chemical Reviews (Impact Factor: 46.568), που κατατάσσεται τρίτο στον κατάλογο των επιστημονικών περιοδικών που εμφανίζονται στο Web of Science με βάση τον IF, δημοσιεύθηκε το ακόλουθο άρθρο

Bourikas K., Kordulis C., Lycourghiotis A., "Titanium Dioxide (Anatase and Rutile): Surface Chemistry, Liquid-Solid Interface Chemistry, and Scientific Synthesis of Supported Catalysts", Chemical Reviews, 114(19):9754-9823 (2014).

Ο καθηγητής Χρήστος Κορδούλης αποτελεί Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ.

Διαβάστε περισσότερα

 

Ο καθηγητής Κ. Γαλιώτης, Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, βραβεύεται με ERC Advanced Grant για το "Tailor Graphene"

Το Tailor Graphene είναι ένα μεγάλο διεπιστημονικό πρόγραμμα έρευνας που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (Advanced Grant), με στόχο να προσδιοριστεί η πλήρης απόκριση του γραφενίου σε ακραίες αξονικές παραμορφώσεις μέχρι την θραύση του. Σκοπός του προγράμματος είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του γραφενίου ως μια αποτελεσματική ενισχυτική φάση στα σύνθετα υλικά.

Διαβάστε περισσότερα

 

Το ITE/IEXMH συμμετέχει στο "GRAPHENE", μελλοντικό και ανερχόμενο τεχνολογικό ορόσημο της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε το «ΓΡΑΦΕΝΙΟ» ως ένα από τα πρώτα ανερχόμενα τεχνολογικά ορόσημα, που πρόκειται να λάβουν χρηματοδότηση ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ το καθένα τα επόμενα 10 χρόνια. Η αποστολή του «ΓΡΑΦΕΝΙΟΥ» είναι να πάρει το υλικό αυτό- και άλλα συναφή πολυστρωματικά παράγωγα- από τα ερευνητικά εργαστήρια και να τα μεταφέρει στην κοινωνία, ώστε να προκαλέσει επανάσταση στη βιομηχανία σε πολλαπλά επίπεδα και να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίες στην Ευρώπη. Συντονιστής της ελληνικής συμμετοχής και εθνικός εκπρόσωπος του «ΓΡΑΦΕΝΙΟΥ» είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Κώστας Γαλιώτης.

Διαβάστε περισσότερα

 

To ITE/IEXMH πρωτοπόρο πανευρωπαϊκά στις μετρήσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων

Στις 4 Μαΐου 2012 στο Friedrichshafen της Γερμανίας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια ενός νέου επιστημονικού επιτεύγματος, ενός αερόπλοιου Zeppelin NΤ, το οποίο έχει μετατραπεί σε ιπτάμενο εργαστήριο για την μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μετρώντας τις συγκεντρώσεις όλων των ατμοσφαιρικών ρύπων πάνω από την Ευρώπη. Οι μετρήσεις είναι μέρος του πανευρωπαϊκού προγράμματος μεγάλης κλίμακας PEGASOS, το οποίο συντονίζεται από τον καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικώς του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) Σπύρο Πανδή.

Διαβάστε περισσότερα

 

Η ερευνητική ομάδα της καθ. Σ. Αντιμησιάρη βραβεύτηκε στο EuroNanoForum 2011 για την εργασία της σχετικά με νανολιποσώματα

H αναρτημένη παρουσίαση (poster) της ερευνητικής εργασίας
Athanasios Skouras, Spyridon Mourtas, Eleni Markoutsa, Marie-Christine De Goltstein, Claire Wallon, Sarah Catoen, and Sophia G. Antimisiaris
"USPIO encapsulating nanoliposomes with high entrapping efficiency, stability and magnetic properties"
πήρε το πρώτο βραβείο στο συνέδριο EURO NANO FORUM 2011, που έγινε στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας την περίοδο από 30 Μαΐου ως 1 Ιουνίου 2011.

Η Δρ. Σ. Αντιμησιάρη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ.

Διαβάστε περισσότερα

 

Πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα του Εργαστηρίου της Δρ. Κλάπα στη Βιολογία Συστημάτων αξιολογήθηκαν μεταξύ των προβεβλημένων εργασιών του BMC Systems Biology και ως διακεκριμένη μελέτη στο Faculty of 1000

Η έρευνα του Εργαστηρίου Μεταβολικής Μηχανικής και Συστημικής Βιολογίας του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, που εδρεύει στην Πάτρα, με επικεφαλής τη Δρ. Μαρία Κλάπα, τιμήθηκε πρόσφατα με δύο σημαντικές διακρίσεις

Διαβάστε περισσότερα

 

Ο καθηγητής Σπύρος Πανδής, Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, βραβεύεται με το ERC Advanced Investigator Grant για τη μελέτη του ρόλου των οργανικών αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην κλιματική αλλαγή

Στο Δρ. Σπύρο Πανδή, καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Συνεργαζόμενο Μέλος ΔΕΠ του Ερευνητικού Ινστιτούτου Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ), που εδρεύει στην Πάτρα, απονεμήθηκε πρόσφατα το εξαιρετικά ανταγωνιστικό και υψηλού κύρους πρόγραμμα χρηματοδότησης έμπειρων ερευνητών (Advanced Investigator Grant) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) για την ερευνητική του πρόταση με τίτλο "Μελέτες οργανικών αιωρούμενων σωματιδίων, ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κλιματικής αλλαγής (ATMOPACS)".

Διαβάστε περισσότερα

 

Συμμετοχή του ΙΕΧΜΗ στην ανακάλυψη του γραφένιου - της πιο λεπτής και ισχυρής μεμβράνης άνθρακα

Η ερευνητική συνεργασία του ΙΕΧΜΗ με τους πρόσφατα βραβευθέντες με Νόμπελ φυσικούς είναι ένα ακόμη παράδειγμα της έρευνας αιχμής που διεξάγεται στο Ινστιτούτο στην περιοχή των νανοϋλικών και των εφαρμογών τους.

Διαβάστε περισσότερα

 

Χρηματοδότηση του IP "PEGASOS" για ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή

Χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ερευνητικού έργου PEGASOS (ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό έργο μεγάλης κλίμακας, IP) για τη μελέτη των αλληλεπιδράσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αλλαγής κλίματος. Ο συντονισμός του έργου PEGASOS γίνεται από ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ.

Διαβάστε περισσότερα

 

Χρηματοδότηση τεσσάρων έργων ΕTΑ για κελιά καυσίμου και παραγωγή υδρογόνου

Μια σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση για το Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) αποτελεί η πρόσφατη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τεσσάρων (4) προτάσεων ερευνητικών έργων στην περιοχή των κελιών καυσίμου και της παραγωγής υδρογόνου που εστιάζει την έρευνά της μεγάλη ομάδα ερευνητών του ΙΕΧΜΗ.

Διαβάστε περισσότερα

 

 

 
bg_inside_main_right
passepartout
main_bottom2
passepartout  
passepartoutΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Οδός Σταδίου, Πλατάνι, Τ.Θ. 1414, 26504 Πάτρα
passepartoutΤηλ.: 2610.965.300 E-mail: info@iceht.forth.gr
passepartout
W3CHostmasterpassepartout
passepartout© Copyright 2007 ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ, All rights reserved.

passepartoutΕπικοινωνία | Τηλεφωνικός Κατάλογος | Σύνδεσμοι | English