Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ
passepartoutΙνστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής English versionpassepartout
passepartout
bg_inside_main_left
passepartout
bg_LeftMenuTop_big
bg_LeftMenuBottom_bigpassepartout
passepartout
ArrowRightRed
Βρίσκεστε εδώ: ΙΕΧΜΗ > Νέα-Εκδηλώσεις > 2017
youarehere2
 

2017


Υποδοχή του Καθ. Γεώργιου Δάσιου στην Ακαδημία Αθηνών, 12/12/2017

Γεώργιος ΔάσιοςΗ Ακαδημία Αθηνών σε πρόσφατη δημόσια συνεδρίασή της (12/12/2017), υποδέχθηκε ως αντεπιστέλλον μέλος της τον Γεώργιο Δάσιο, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ). Η προσφώνησή του έγινε από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Καθ. Λουκά Παπαδήμο. Ο Καθ. Γ. Δάσιος εκφώνησε ομιλία με θέμα «Η απόλυτη ανθρώπινη σκέψη».

 

Έκτη Διακεκριμένη Διάλεξη «Α. Χ. Παγιατάκης», ITE/IEXMH, 11/12/2017

Φετινός προσκεκλημένος ομιλητής για τη Διακεκριμένη Διάλεξη «Α. Χ. Παγιατάκης» ήταν ο Καθηγητής Kikuo Okuyama, από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Hiroshima University στην Ιαπωνία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2017, στο νέο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ). Ο Καθηγητής Okuyama εκφώνησε ομιλία με θέμα «Aerosol Science and Technology for Industrial Applications-Aerosol Filtration and New Material Synthesis».

Διακεκριμένη Διάλεξη «Α.Χ.Παγιατάκης» 2017

Οι συγκεκριμένες διαλέξεις πραγματοποιούνται στο ITE/ΙΕΧΜΗ κάθε χρόνο, στη μνήμη του εκλιπόντος Καθηγητή Α. Χ. Παγιατάκη, Προέδρου του ΙΤΕ (2006-2009) και Διευθυντή του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ (1999-2006).

 

Διεθνές Συνέδριο:
"Συμμαχία για την επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα",
Πάτρα, 13-15 Δεκεμβρίου 2017

Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ.

 

Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ στο 20o Forum Ανάπτυξης, Πάτρα, 18/11/2017

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνεδριακή εκδήλωση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ), με θέμα «Έρευνα και καινοτομία στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 20ου Forum Ανάπτυξης, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 στις 12:00, στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ στην Πάτρα.

Forum Ανάπτυξης 2017O Διευθυντής του Ινστιτούτου κος Βασίλειος Μπουργανός, προλόγισε την εκδήλωση και παρουσίασε τις κύριες περιοχές έρευνας και τους στόχους του Ινστιτούτου. Αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στη σύνδεση με την καινοτομία και τις δυνατότητες που υπάρχουν για συνεργασία με επιχειρήσεις και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων. Στη συνέχεια, ο κος Νικόλαος Θωμόπουλος, προϊστάμενος της Μονάδας Β1 της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, χαιρέτισε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στους τομείς έρευνας που εντάσσονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος έξυπνης εξειδίκευσης και τις επικείμενες χρηματοδοτήσεις τους.

Forum Ανάπτυξης 2017Την εκδήλωση συντόνισε η ερευνήτρια κα Μαρία Δαλέτου, η οποία παρουσίασε τους προσκεκλημένους ομιλητές από γνωστές τοπικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ο Καθ. Κλεομένης Μπάρλος, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας CBL Patras, ο κος Άρης Μπασαγιάννης, μηχανικός έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας ΕΛΒΙΟ Α.Ε., ο κος Αριστοτέλης Παναγιωτόπουλος, μηχανικός έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας Tipografio.gr, και ο κος Αναστάσιος Πολύχρονος, αντιπρόεδρος της εταιρείας Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκου Α.Β.Ε.Ε., αναφέρθηκαν σε δραστηριότητες που αναπτύσσουν στις εταιρείες τους με ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες συνεργασίαςForum Ανάπτυξης 2017 με το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, και μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.

Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ συμμετείχε στο Forum Ανάπτυξης με δικό του περίπτερο, στο οποίο προβάλλονταν καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης οι ερευνητικές του δραστηριότητες.

 

"Graphene Week 2017": Διεθνές Συνέδριο που συνδιοργάνωσε το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Αθήνα, 25-29/09/2017

Graphene Week 2017Στις 25-29 Σεπτεμβρίου 2017, στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, διοργανώθηκε το συνέδριο "Graphene Week 2017", το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο ετήσιο διεθνές συνέδριο για το γραφένιο και τα άλλα συναφή δισδιάστατα υλικά με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 500 συνέδρους. Το συνέδριο διοργανώνεται για 12η συνεχή χρονιά από την ευρωπαϊκή πλατφόρμα Graphene Flagship, ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά δίκτυα με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με συνδιοργανωτή το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ ΙΕΧΜΗ). Ιδιαίτερη παρουσία και προβολή είχε φυσικά και το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τμήμα Χημικών Μηχανικών. Η διοργάνωση περιελάμβανε εκτός των προσκεκλημένων ομιλητών, και ένα εκθεσιακό χώρο για εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και το Κέντρο Γραφενίου εκπροσωπήθηκε με δικό του περίπτερο στην έκθεση του συνεδρίου. Παράλληλα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, μέσω της δράσης Graphene Connect, στη διασύνδεση της βιομηχανικής παραγωγής με τα ερευνητικά εργαστήρια.

Graphene Week 2017Ανάμεσα στους σημαντικούς ξένους ομιλητές ήταν και ο βραβευμένος με Νόμπελ φυσικής το 2010 καθηγητής Konstantin Novoselov του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, συν-εφευρέτης του γραφενίου, ο οποίος και έδωσε την εναρκτήρια ομιλία στο συνέδριο. Επίσης 6 κορυφαίοι επιστήμονες/ερευνητές από το εξωτερικό ως keynote speakers, 29 προσκεκλημένοι ερευνητές, οι οποίοι κάλυπταν όλους τους τομείς έρευνας, 127 προφορικές ομιλίες και 270 αναρτήσεις σε posters.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν εκτός από ερευνητικά αποτελέσματα και μια σειρά από νέες εφαρμογές, όπως είναι η ενσωμάτωση εύκαμπτων θερμαντικών στοιχείων στην πτέρυγα αεροσκάφους της Airbus, η ανάπτυξη ενός προστατευτικού κράνους γραφενίου, που είναι πια εμπορικό προϊόν, προηγμένα φωτοβολταϊκά κελιά, μεμβράνες για αφαλάτωση νερού, αγώγιμα μελάνια (graphene inks) κ.α. (συνολικά 17 προϊόντα που έχουν βγει στην αγορά).

Σχετικοί σύνδεσμοι δημοσιεύσεων:

 • Συνέντευξη καθ. Κ. Γαλιώτη, προέδρου του συνεδρίου, καθηγητή Τμήματος Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών και συνεργαζομένου μέλους ΔΕΠ ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ
 • Συνέντευξη νομπελίστα καθ. Konstantin Novoselov, Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ Βρετανίας
 • Άρθρο εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ».

 

Συμμετοχή του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ στην 82η ΔΕΘ

Το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) συμμετείχε στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μέσω του περιπτέρου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ). Το ινστιτούτο εκπροσωπήθηκε από ερευνητικές δραστηριότητες εργαστηρίων του, με υπευθύνους τους κ.κ. Γ. Βογιατζή, Ι. Καλλίτση και Σπ. Γιαννόπουλο, που συμμετέχουν στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου SmartPro, παρουσιάζοντας αποτελέσματα αυτού του έργου υπό μορφή εκθέματος.

Το ερευνητικό έργο SmartPro αφορά σε: Ελαφρά, Ευέλικτα, Ευφυή Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα για Υπηρεσίες Προστασίας του Πολίτη.

Αποψη του περιπτέρου του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗΗ ερευνητική δραστηριότητα αναφέρεται στην ανάπτυξη ευέλικτων και ελαφρών κλωστοϋφαντουργικών πάνελ και ενδυμάτων που συνδυάζουν αντιβαλλιστική προστασία, με προστασία από τραυματισμό από αιχμηρά αντικείμενα (π.χ. μαχαίρι). H παραπάνω προσέγγιση θεωρείται απαραίτητη αφού τα αντίστοιχα εμπορικά διαθέσιμα είναι βαριά, ογκώδη και άκαμπτα, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η καθημερινή χρήση τους. Η επιφανειακή διασύνδεση του βασικού υλικού των πάνελ με άκαμπτα νέας γενιάς πολυμερή δείχνει να εξυπηρετεί ταυτόχρονα τις νέες απαιτήσεις χωρίς έκπτωση στην προστασία. Επιπλέον, οι υπό ανάπτυξη στολές διαθέτουν ενσωματωμένα συστήματα προειδοποίησης για τον κίνδυνο ύπαρξης τοξικών αερίων και ενσωματωμένο GPS για την δυνατότητα εντοπισμού του χρήστη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η ερευνητική δραστηριότητα βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης με την υλοποίηση και αξιολόγηση των προτύπων των στολών που έχουν προκύψει από τις διαφορετικές ερευνητικές προσεγγίσεις.

Ο Δρ. Κ. Ανδρικόπουλος ξεναγεί νέο κόσμο στο περίπτερο του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗΤο περίπτερο στελεχώθηκε από μέλη των εργαστηρίων του ΙΕΧΜΗ που συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου SmartPro και πιο συγκεκριμένα από τον κ. Γεώργιο Βογιατζή, Διευθυντή Ερευνών του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, τον κ. Κωνσταντίνο Ανδρικόπουλο, Μεταδιδακτορικό Συνεργάτη του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και τον κ. Ιωάννη Καλλίτση, Καθ. Τμ. Χημείας, Παν. Πατρών και Συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ.

Η 82η ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε από 9 έως 16 Σεπτεμβρίου 2017. Το περίπτερο του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ επισκέφτηκαν κυβερνητικά στελέχη και αντίστοιχα της αξιωματικής και όχι μόνο αντιπολίτευσης, πλήθος κόσμου, ενώ κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον πολλών στελεχών υπηρεσιών προστασίας του πολίτη.

 

Προκήρυξη Βραβείου ΙΤΕ 2017 - Εξαίρετη Πανεπιστημιακή Διδασκαλία

Το IΔPYMA TEXNOΛOΓIAΣ KAI EPEYNAΣ προκηρύσσει, για εικοστή έβδομη φορά εφέτος, το Bραβείο Β. Ξανθόπουλου - Στ. Πνευματικού για Εξαίρετη Πανεπιστημιακή Διδασκαλία. Για το 2017, γίνονται αποδεκτές προτάσεις που εμπίπτουν στον θεματικό κύκλο των Βιοϊατρικών Επιστημών.

Για περισσότερες πληροφορίες Προκήρυξη Βραβείου 2017 και Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Βασίλη Ξανθόπουλου - Στέφανου Πνευματικού».

 

Εκπροσώπηση ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πετρελαίου με θέμα «Ελλάδα: Τα Αποθέματα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου μπορούν να αποτελέσουν βασικό μοχλό Ανάπτυξης της Χώρας», Αθήνα, 08-10/06/2017

Για περισσότερες πληροφορίες Δελτίο Τύπου, Πρόγραμμα Συνεδρίου.

 

Συνάντηση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας, CERN - Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, Παρασκευή 02/06/2017, Νέο Αμφιθέατρο ITE/ΙΕΧΜΗ

Την Παρασκευή 2 Ιουνίου, στο νέο αμφιθέατρο του ΙΕΧΜΗ, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (ΕΠΠ) σε συνεργασία με το CERN, το μεγαλύτερο σε έκταση κέντρο πυρηνικών ερευνών και σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, διοργάνωσαν εκδηλώσεις μεταφοράς τεχνογνωσίας και παρουσίασης ερευνητικών δράσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες https://www.psp.org.gr.

 

Πρόγραμμα «Ανοικτών Θυρών» στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ για τη σχολική χρονιά 2016-2017

Ολοκληρώθηκαν για το σχολικό έτος 2016-2017 και για δέκατη έκτη χρονιά οι επισκέψεις των σχολείων στο πλαίσιο του θεσμού των «Ανοικτών Θυρών» που εφαρμόζεται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ. Συγκεκριμένα μας επισκέφτηκαν 301 μαθητές από 6 σχολεία, του νομού Αχαΐας, νομού Ηλείας και από το νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Μέσα από ένα δίωρο πρόγραμμα παρουσίασης των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου και ξενάγησης σε διάφορα ερευνητικά εργαστήρια, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με την έρευνα που πραγματοποιείται στους χώρους μας και γενικότερα για τεχνολογίες αιχμής και θέματα που αφορούν το περιβάλλον, νέα υλικά, νανοτεχνολογία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιοτεχνολογία/βιοϊατρική, καθώς και για την λειτουργία συγχρόνων επιστημονικών οργάνων.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, μετά από έγκριση του αρμόδιου Υπουργείου, κατά τις πρωινές ώρες, μία φορά το μήνα και η επίσκεψη είναι δωρεάν.

 

Διεθνές Συνέδριο "Graphene Week 2017" που διοργανώνεται από το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Αθήνα, 25-29/09/2017

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

Βραβείο «ΣΤΡΑΤΗΣ ΣΩΤΗΡΧΟΣ» του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ 2017

SVS 2017 AwardΤο Βραβείο «Στρατής Σωτήρχος» του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ για το 2017 απονεμήθηκε την 25/5/2017 στον Δρ. Hal Alper, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Χημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Texas στο Austin, HΠΑ. Ο Δρ. Alper παρέλαβε το βραβείο σε ειδική τελετή κατά τη διάρκεια του 11ου Πανελληνίου Επιστημονικού Συνεδρίου Χημικής Μηχανικής στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου παρουσίασε διάλεξη με τίτλο «Engineering an expanded chemical palette in cells».

SVS 2017 AwardΟ Δρ. Hal Alper πήρε τον τίτλο του Χημικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Maryland στο College Park, ΗΠΑ το 2002 και τον διδακτορικό τίτλο από το Τμήμα Χημικής Μηχανικής του ΜΙΤ το 2006. Είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου Κυτταρικής και Μεταβολικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Texas στο Αustin από το 2008. Έχει συγγράψει περισσότερες από 75 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, 8 κεφάλαια βιβλίων, 8 δημοσιεύσεις χωρίς κριτές, που έχουν λάβει συνολικά περισσότερες από 5,600 αναφορές με h-index 34. Επίσης, έχει 3 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έχει καταθέσει 10 επιπλέον αιτήσεις για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (για 5 από τις οποίες έχει δοθεί άδεια χρήσης - license - σε εταιρείες). Η έρευνά του εστιάζεται στη μεταβολική και κυτταρική μηχανική στο πλαίσιο της παραγωγής βιοκαυσίμων, βιοχημικών και φαρμακευτικών προϊόντων χρησιμοποιώντας διάφορους οργανισμούς-μοντέλα. Βοήθησε στη δημιουργία του επιστημονικού πεδίου που ονομάζεται «μηχανική υποκινητών (promoter engineering)», με στόχο τον ορθολογικό σχεδιασμό συνθετικών συστημάτων υποκινητών, ιδίως για την μεταγραφική ρύθμιση μυκήτων. Είναι ο υπεύθυνος Reviews Editor για το επιστημονικό περιοδικό «Metabolic Engineering», είναι μέλος του Editorial Board του περιοδικού «Synthetic and Systems Biotechnology» και Associate Editor σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει λάβει πλήθος σημαντικών βραβείων και διακρίσεων, μεταξύ των οποίων τα: University of Texas at Austin Emerging Inventor of the Year Award (2016), American Chemical Society BIOT Division Young Investigator Award (2016), Society for Industrial Microbiology and Biotechnology Young Investigator Award (2015), Jay Bailey Young Investigator Award in Metabolic Engineering (2014), Chevron Centennial Teaching Fellowship in Chemical Engineering (2011-2013), DuPont Young Professor Award (2010) και Camille and Henry Dreyfus New Faculty Award (2008).

Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ δημιούργησε το Βραβείο «Στρατής Σωτήρχος» με σκοπό να τιμήσει τη μνήμη ενός από τους διαπρεπέστερους ερευνητές του, τον Καθηγητή Στρατή Σωτήρχο, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου. Το βραβείο απονέμεται κάθε δεύτερο χρόνο από επιτροπή διεθνώς καταξιωμένων επιστημόνων, σε έναν επιστήμονα νεώτερο των 40 ετών, ο οποίος έχει διακριθεί διεθνώς για πρωτότυπα και σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα στις επιστήμες της Χημικής Μηχανικής.

Προηγούμενοι βραβευθέντες:
2005: Καθηγητής Michalis Tsapatsis, University of Minnesota, ΗΠΑ
2007: Καθηγητής Costas Maranas, The Pennsylvania State University, ΗΠΑ
2009: Αναπληρωτής Καθηγητής Patrick S. Doyle, Massachusetts Institute of Technology, ΗΠΑ
2011: Αναπληρωτής Καθηγητής Yiannis N. Kaznessis, University of Minnesota, ΗΠΑ
2013: Καθηγητής Michael S. Strano, Massachusetts Institute of Technology, ΗΠΑ
2015: Καθηγητής Ali Khademhosseini, Harvard Medical School, ΗΠΑ

 

Συμμετοχή του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ στο Patras Science Festival 2017, 10-13/05/2017

Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ συμμετείχε δυναμικά στις εκδηλώσεις του «Patras Science Festival», το οποίο διοργανώθηκε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo» και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (EAΠ) σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του ΕΑΠ. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα από 10 έως 13 Μαΐου και φιλοξενήθηκαν στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και σε επιλεγμένους χώρους στο κέντρο της πόλης.

Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ συμμετείχε στις εξής εκδηλώσεις:

 • Πέμπτη 11 Μαΐου, στις 18:30 στο Θέατρο ACT, με ομιλητή τον Δρ. Γιάννη Παρθένιο με θέμα: Παίζοντας LEGO στον κόσμο της νανοτεχνολογίας (σε συνεργασία και με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών)
 • Παρασκευή 12 Μαΐου, 19:00 - 20:00, στο εναλλακτικό καφέ ΚοινΣΕπ Ένταξης ΓΕΦΥΡΕΣ, σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα: Ο ρόλος των υλικών στην κοινωνία του μέλλοντος. Σύγχρονα υλικά. Συμμετείχαν τα μέλη του ΙΕΧΜΗ:
 • Στέλιος Κουρής, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής Πανεπιστημίου Πατρών, και συνεργ. μέλος ΔΕΠ ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και ΣΕΠ στο ΕΑΠ: Oι συναρπαστικές ιδιότητες των πλέον πρόσφατων μορφών του άνθρακα και οι επιπτώσεις τους στην νανο-επιστήμη και νανο-τεχνολογία.
 • Θεόφιλος Ιωαννίδης, Διευθυντής Ερευνών ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και ΣΕΠ στο ΕΑΠ: Νανοϋλικά και νέες τεχνολογίες στην ενέργεια.
 • PSF 2017 Σάββατο 13 Μαΐου, 19:00 στις εγκαταστάσεις του ΕΑΠ, με ομιλητή τον Δρ. Σπύρο Γιαννόπουλο, Διευθυντή Ερευνών ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, με θέμα: Τέχνη και τεχνολογία υάλου και αμόρφων υλικών από την αρχαιότητα έως σήμερα.


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εκδήλωσης:
www.patras-science-festival.gr.

 

 

Επίσκεψη φορέων του Εθνικού Δικτύου Έξυπνης Εξειδίκευσης στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ στις 3 Μαΐου 2017

RIS3Στις 3 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στους χώρους του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ των φορέων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Οικονομίας, Υποδομών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και 13 Περιφερειών της Ελλάδας. Συνολικά στη συνάντηση του δικτύου συμμετείχαν 38 εκπρόσωποι των ανωτέρω φορέων. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 4ης Συνάντησης του Εθνικού Δικτύου Έξυπνης Εξειδίκευσης, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στις 3 και 4 Μαΐου 2017.

Οι εκπρόσωποι ενημερώθηκαν για τα ερευνητικά και τεχνολογικά επιτεύγματα του Ινστιτούτου από τον Διευθυντή του ΙΕΧΜΗ, κο Βασίλειο Μπουργανό, καθώς και για τη συνεργασία του Ινστιτούτου με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Συζητήθηκαν, επίσης, οι προοπτικές συνεργασίας του ινστιτούτου στους τομείς της έξυπνης εξειδίκευσης για την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ευρύτερα.

 

Συμμετοχή ITE/IEXMH στην 4η έκθεση μεταφοράς τεχνογνωσίας Patras IQ, Παμπελοποννησιακό Στάδιο Πάτρας, 7-9/4/2017

Patras IQ-Περίπτερο Το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) συμμετείχε στην 4η έκθεση μεταφοράς τεχνογνωσίας Patras IQ, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως 9 Απριλίου 2017 στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο παρουσιάστηκαν οι δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης του Ινστιτούτου προβάλοντας πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα με έμφαση στις παρακάτω δυο εφαρμογές:

 • Καθαρισμός έντονα ρυπασμένων εδαφών με ψυχρό πλάσμα: Αφορά μια καινοτόμο τεχνολογία απορρύπανσης εδάφους με χρήση μη θερμικού πλάσματος που δρα ως προηγμένη μέθοδος οξείδωσης ρύπων. Η εφαρμογή μπορεί να υλοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα για την απορρύπανση ισχυρά ρυπασμένων εδαφών, με σχεδιασμό και κατασκευή πλήρως αυτοματοποιημένης πιλοτικής μονάδας με δυναμικότητα επεξεργασίας 1-1.5 tn/hr ρυπασμένου εδάφους. Στην ερευνητική εργασία απονεμήθηκε πρόσφατα το 2ο Βραβείο Εφαρμοσμένης Έρευνας (23/2/2016) στον 3ο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας "Η Ελλάδα Καινοτομεί" που διοργάνωσε ο ΣΕΒ και η Eurobank.
 • Διάταξη ηλεκτρόλυσης νερού υψηλής πίεσης: Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ σε συνεργασία με το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κατασκεύασαν μία μονάδα παραγωγής καθαρού υδρογόνου και οξυγόνου μέσω ηλεκτρόλυσης (διάσπασης) νερού. Η μονάδα έχει μικρό μέγεθος και βάρος, ενώ έχει την δυνατότητα να λειτουργεί και ως συμπιεστής σε πίεση 80 bar και έχει κατασκευαστεί στο πλαίσιο προγράμματος με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA). Η μονάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε γήινες εφαρμογές (π.χ. παραγωγή/αποθήκευση υδρογόνου-οξυγόνου) και λειτουργεί ήδη σε ημιπιλοτικά συστήματα και γίνονται συζητήσεις για παραγωγή περισσότερων μονάδων.
 • Ελαφρά, Ευέλικτα, Ευφυή Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα για Υπηρεσίες Προστασίας του Πολίτη: Βασικό αντικείμενο της ερευνητικής δραστηριότητας μιας Ευρωπαϊκής κοινοπραξίας είναι η ανάπτυξη ευέλικτων και ελαφρών κλωστοϋφαντουργικών πάνελ ανθεκτικών σε βαλλιστικά τεστ ή/και μαχαίρι. Ως επιπρόσθετοι στόχοι αναφέρονται οι μειωμένες απαιτήσεις συντήρησης, η αύξηση της ευαισθητο/προειδοποίησης, η άνεση και η αποδοχή από τους χρήστες, η υλοποίηση και αξιολόγηση των πρωτοτύπων. Patras IQ Στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, υφάσματα Kevlar επικαλύπτονται με νέα διασυνδεδεμένα πολυμερή υψηλής αντοχής και υφίστανται βαλλιστικά τεστ και τεστ με μαχαίρι. Μετά τη διαδικασία των τεστ, ελέγχεται η αντοχή των υλικών σε μοριακό επίπεδο. Επιπρόσθετα, αναπτύσσονται νέοι νανοδομημένοι αισθητήρες για την ανίχνευση επικίνδυνων αερίων όπως το μονοξείδιο του άνPatras IQ-Electrolysisθρακα, οι οποίοι ενσωματώνονται στα αντιβαλλιστικά πάνελ.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων επισκέφτηκαν το περίπτερο ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Καθηγητής Κώστας Φωτάκης, κλιμάκια του Υπουργείου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κος Απόστολος Κατσιφάρας και διάφοροι τοπικοί φορείς. Τους υποδέχτηκε ο Διευθυντής του ΙΕΧΜΗ, κος Βασίλειος Μπουργανός, ο οποίος τους παρουσίασε τα πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα του ινστιτούτου.

 

 
bg_inside_main_right
passepartout
main_bottom2
passepartout  
passepartoutΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Οδός Σταδίου, Πλατάνι, Τ.Θ. 1414, 26504 Πάτρα
passepartoutΤηλ.: 2610.965.300 E-mail: info@iceht.forth.gr
passepartout
ΕΣΠΑpassepartout
passepartout© Copyright ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ, All rights reserved.

passepartoutΕπικοινωνία | Τηλεφωνικός Κατάλογος | Σύνδεσμοι | English


Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα