Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ
passepartoutΙνστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής English versionpassepartout
passepartout
bg_inside_main_left
passepartout
bg_LeftMenuTop_big
bg_LeftMenuBottom_bigpassepartout
passepartout
ArrowRightRed
Βρίσκεστε εδώ: ΙΕΧΜΗ > Νέα-Εκδηλώσεις > 2014
youarehere2
 

2014


Παρουσίαση MITEF Greece Startup Competition, ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, 16/12/2014

Το MIT Enterprise Forum Greece σε συνεργασία με το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ διοργάνωσαν ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης του διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition, την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, στις 12:00, στην Αίθουσα Σεμιναρίων ΙΕΧΜΗ. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας και ερευνητών, σχετικά με το νέο διαγωνισμό. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα σχετικά με την αίτηση συμμετοχής τους.

Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στο Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης.

 

Ημερίδα με τίτλο "Καινοτόμες Τεχνολογίες Επιτόπιας Απορρύπανσης Εδαφών και Ταμιευτήρων Υπογείων Υδάτων: Παρούσα Κατάσταση και Προοπτικές", ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, 12/12/2014

Το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) διοργάνωσε ημερίδα την Παρασκευή 12  Δεκεμβρίου 2014 στις 9.30 π.μ. στην αίθουσα σεμιναρίων του Ινστιτούτου, με θέμα  "Καινοτόμες Τεχνολογίες Επιτόπιας Απορρύπανσης Εδαφών και Ταμιευτήρων Υπογείων Υδάτων: Παρούσα Κατάσταση και Προοπτικές".

Η Ημερίδα ήταν ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο και διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ερευνητικού Έργου "Αριστοποίηση των Ιδιοτήτων Νανορευστών για την Αποδοτική Επιτόπια Απορρύπανση Εδαφών" (Δράση ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ-ΓΓΕΤ). Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση" και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.

 

Εκδήλωση ενημέρωσης: «Ορίζοντας 2020»-Παρουσίαση των προκηρύξεων & απολογισμός της ελληνικής συμμετοχής στην πρώτη πρόσκληση της θεματικής προτεραιότητας του Horizon 2020 "Νανοτεχνολογίες, προηγμένα υλικά και παραγωγή, Βιοτεχνολογία", Πάτρα, 9/12/2014

Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ερευνητικό Ινστιτούτο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, με την υποστήριξη και συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας/ΓΓΕΤ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, διοργάνωσαν την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014 στην Πάτρα, εκδήλωση ενημέρωσης με θέμα:

«Ορίζοντας 2020»
Παρουσίαση των προκηρύξεων & απολογισμός της ελληνικής συμμετοχής
στην πρώτη πρόσκληση της θεματικής προτεραιότητας του Horizon 2020
"Νανοτεχνολογίες, προηγμένα υλικά και παραγωγή, Βιοτεχνολογία".

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση της ακαδημαϊκής/επιστημονικής κοινότητας, αλλά και αντιπροσώπων από τον χώρο της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων, από Εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Εθνικούς Εκπροσώπους και Εμπειρογνώμονες σχετικά με τις νέες ευκαιρίες που προσφέρονται για χρηματοδότηση της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε παρουσιάσεις από τους κάτωθι ομιλητές:

Καθ. Κώστας Γαλιώτης, Τμ. Χημικών Μηχανικών Παν. Πατρών και ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Εθνικός Εκπρόσωπος για τη θεματική προτεραιότητα "NMΒP" (Παρουσίαση)
Γεώργιος Καταλαγαριανάκης, Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας (Directorate G: Industrial Technologies, Unit G2) (Παρουσίαση)
Δρ. Απόστολος Δημητριάδης, Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα NMP, Ελληνικός Κόμβος του πανευρωπαϊκού δικτύου NMPTeAm (Παρουσίαση).

 

Ημερίδα με τίτλο "Ανάπτυξη νέας γενιάς πολυμερικών μεμβρανών με κάθετο εμβολισμό νανοσωλήνων άνθρακα για τον καθαρισμό υδατικών αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίηση του νερού", ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, 29/10/2014

Την Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014 στις 10.00-13.00 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα σεμιναρίων του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ στην Πάτρα Ημερίδα με τίτλο: "Ανάπτυξη νέας γενιάς πολυμερικών μεμβρανών με κάθετο εμβολισμό νανοσωλήνων άνθρακα για τον καθαρισμό υδατικών αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίηση του νερού.

Η Ημερίδα αφενός μεν είχε επιμορφωτικό χαρακτήρα με ενημέρωση στις βασικές αρχές και στην τεχνολογία αιχμής στο πεδίο των μεμβρανών καθαρισμού υδατικών λυμάτων, αφετέρου δε εστίασε στη διάδοση των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν ειδικά στο πλαίσιο του ομώνυμου έργου ΣΥΝ-620 ΜΕΚΚΑ.

 

Εορτασμός 30 χρόνων ΙΕΧΜΗ, 24/10/2014

Το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) γιόρτασε στις 24 Οκτωβρίου 2014 τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του. ICEHT StaffΣτην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, οι Αναπληρωτές Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών καθ. Δ. Πολύζος (επισκέπτης μέλος ΔΕΠ ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ), καθ. Ν. Καραμάνος (συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) και καθ. Γ. Αγγελόπουλος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών (και από τους πρώτους υποτρόφους του Ινστιτούτου) καθ. Δ. Ματαράς, το ΔΣ του ΙΤΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρό του καθ. Κ. Φωτάκη, καθώς και εργαζόμενοι, συνεργάτες και φίλοι του Ινστιτούτου από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

PapatheodorouΚεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρώτος Διευθυντής του ΙΕΧΜΗ (τότε ονομαζόμενου ΕΙΧΗΜΥΘ) και Διακεκριμένο Μέλος του ΙΤΕ ομότ. καθ. Γιώργος Παπαθεοδώρου, που παρουσίασε το ιστορικό της ίδρυσης και της εξέλιξης του Ινστιτούτου.

Στη συνέχεια, η οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης παρουσίασε σε βίντεο με τίτλο "30 χρόνια Ινστιτούτου ... σε εικόνες" επιλεγμένες δραστηριότητες και επιτεύγματα του ΙΕΧΜΗ από το 1984 ως σήμερα.

BurganosΤέλος, ο Διευθυντής του ITE/ΙΕΧΜΗ, Δρ. Β. Μπουργανός, ανέλυσε την παρούσα κατάσταση και παρουσίασε τα ερευνητικά και αναπτυξιακά σχέδια, καθώς και τις προοπτικές του Ινστιτούτου. Αναφέρθηκε, επίσης, στους ιστορικούς δεσμούς με το Πανεπιστήμιο Πατρών, στη συνεισφορά του Ινστιτούτου στην κατάρτιση νέων επιστημόνων και την απασχόληση, αλλά και στη γενικότερη κοινωνική προσφορά και τη σταθερή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

 

 

Διεθνές συνέδριο «Industrial Technologies 2014 - Smart Growth through Research and Innovation», στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, Αθήνα 9-11/4/2014

Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιείται Διεθνές συνέδριο με τίτλο «Industrial Technologies 2014 - Smart Growth through Research and Innovation», στην Αθήνα, στο Μέγαρο-Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, από τις 9 έως τις 11 Απριλίου 2014. Το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της Ε.Ε.

Το θέμα του Συνεδρίου είναι η «έξυπνη» ανάπτυξη μέσω της έρευνας και της καινοτομίας και οι προοπτικές που ανοίγονται στο νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο Ορίζοντας 2020. Κύριος άξονας του συνεδρίου είναι η παρουσίαση των πολυδιάστατων προοπτικών που παρουσιάζει η ανάπτυξη της Νανοεπιστήμης, της Νανοτεχνολογίας, των Υλικών και των Νέων Τεχνολογιών Παραγωγής (NMP), έχοντας θέσει ως στόχους την προώθηση νέων ιδεών και νέας έρευνας για καινοτόμα προϊόντα, την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επιστημόνων και του βιομηχανικού κόσμου. Τέλος θα υπάρχει αναφορά στην Ευφυή Εξειδίκευση (Smart Specialization, RIS3) που αφορά ιδέες που ξεκινούν από τις περιφέρειες και οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Συνοχής ώστε να γίνουν χρήσιμα προϊόντα.

Το συνέδριο συντονίζουν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, ερευνητής του ΙΤΕ/ ΙΕΧΜΗ και Εθνικός Εκπρόσωπος στον τομέα Νανοτεχνολογίας, Υλικών και Διεργασιών Παραγωγής, Κωνσταντίνος Γαλιώτης, με αναπληρωτή πρόεδρο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντή του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού / Δυναμικής και Θεωρίας Μηχανών Γεώργιο Χρυσολούρη. Φορέας υλοποίησης του Συνεδρίου είναι δύο χρηματοδοτικά προγράμματα (Coordination Support Actions): το IndustryTech2014 με συντονιστές το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) και εταίρους το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και την Φινλαδική εταιρεία Spinverse και το INNO-PRO με συντονιστές το Πανεπιστήμιο Πάτρας/LMS και εταίρους από το χώρο της βιομηχανίας.

Ήδη η εκδήλωση συμμετοχής στο συνέδριο είναι μεγάλη και αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 1.000 σύνεδροι, κυρίως από Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα κα. Οι ομιλητές είναι εξέχουσες προσωπικότητες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις μεγάλες βιομηχανίες, τις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα. Παράλληλα με το συνέδριο, θα διοργανωθούν στον ίδιο χώρο το Greek Showcase, το οποίο θα προβάλει την έρευνα και καινοτομία Ελληνικών εταιρειών και μία διεθνής έκθεση όπου θα παρουσιαστούν καινοτόμα προϊόντα από ερευνητικές κοινοπραξίες και επιχειρήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου: http://www.industrialtechnologies2014.eu

 

 

 
bg_inside_main_right
passepartout
main_bottom2
passepartout  
passepartoutΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Οδός Σταδίου, Πλατάνι, Τ.Θ. 1414, 26504 Πάτρα
passepartoutΤηλ.: 2610.965.300 E-mail: info@iceht.forth.gr
passepartout
ΕΣΠΑpassepartout
passepartout© Copyright ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ, All rights reserved.

passepartoutΕπικοινωνία | Τηλεφωνικός Κατάλογος | Σύνδεσμοι | English


Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα