Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ
passepartoutΙνστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής English versionpassepartout
passepartout
bg_inside_main_left
passepartout
bg_LeftMenuTop_big
bg_LeftMenuBottom_bigpassepartout
passepartout
ArrowRightRed
Βρίσκεστε εδώ: ΙΕΧΜΗ > Νέα-Εκδηλώσεις > 2013
youarehere2
 

2013


ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΡΑΤΗΣ ΣΩΤΗΡΧΟΣ 2013

H Επιστημονική Επιτροπή του Βραβείου Στρατής Σωτήρχος αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το Βραβείο στον Professor MICHAEL S. STRANO, Department of Chemical Engineering, Massachusetts Institute of Technology, USA.

Ο κ. Strano θα παραστεί στο 9ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο Χημικής Μηχανικής την Πέμπτη, 23 Μαΐου, όπου θα παρουσιάσει τη διάλεξη "Stratis V. Sotirchos Lecture" με τίτλο: «New concepts in molecular and energy transport within carbon nanotubes and graphene».

Ο κ. Michael S. Strano είναι καθηγητής Χημικής Μηχανικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology - MIT) των ΗΠΑ. Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές σου στο Polytechnic University in Brooklyn, NY, και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Delaware. Υπήρξε μεταδιδακτορικός συνεργάτης  του νομπελίστα Χημείας Richard E. Smalley στο Πανεπιστήμιο Rice, ΗΠΑ. Στο διάστημα από το 2003 έως το 2007 διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Χημικής και Βιομοριακής Μηχανικής  στο Πανεπιστήμιο του Illinois at Urbana-Champaign.

Η έρευνά του εστιάζει στην αλληλεπίδραση βιομορίων / νανοσωματιδίων και στη χημεία επιφανειών συστημάτων των οποίων μία χαρακτηριστική διάσταση είναι σε νανοκλίμακα, με έμφαση στη νανοηλεκτρονική, στο διαχωρισμό νανοσωματιδίων και στις εφαρμογές  της δονητικής φασματοσκοπίας στη νανοτεχνολογία. Είναι αποδέκτης πολυάριθμων βραβείων για το έργο του, συμπεριλαμβανομένων του Presidential Early Career Award for Scientists and Engineers στα 2005, και του Allen P. Colburn Award στα 2008.

Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ δημιούργησε το «Βραβείο Στρατής Σωτήρχος» με σκοπό να τιμήσει τη μνήμη ενός από τους διαπρεπέστερους ερευνητές του, τον Καθηγητή Στρατή Σωτήρχο, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τραγικό ατύχημα στις Βρυξέλλες, στις 13 Ιουνίου 2004.
Το «Βραβείο Στρατής Σωτήρχος» απονέμεται κάθε δεύτερο χρόνο σε έναν ερευνητή νεώτερο των 40 ετών από οιαδήποτε χώρα, ο οποίος θα έχει διακριθεί παγκοσμίως για πρωτότυπα και σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα στην ευρύτερη περιοχή της Χημικής Μηχανικής.

Με το Βραβείο έχουν τιμηθεί έως σήμερα οι:
2005: Professor Michalis Tsapatsis, University of Minnesota, USA
2007: Professor Costas Maranas, The Pennsylvania State University, USA
2009: Associate Professor Patrick S. Doyle, Massachusetts Institute of Technology, USA
2011: Associate Professor Yiannis N. Kaznessis, University of Minnesota, USA
2013: Professor Michael S. Strano, Massachusetts Institute of Technology, USA

Περισσότερες πληροφορίες για το Βραβείο υπάρχουν στο URL http://www.iceht.forth.gr/svslectureship/svslectureship-gr.html

Πληροφορίες για τη διάλεξη "Stratis V. Sotirchos Lecture", που ο κ. Strano θα παρουσιάσει, καθώς και το σύντομο βιογραφικό του σημείωμα υπάχουν εδώ.

 

Προσδιορισμός των πηγών και της σύστασης αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα που επηρεάζουν το κλίμα της Ελλάδας

Για την παρακολούθηση των επιπέδων της χειμερινής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη μελέτη της συνεισφοράς διαφορετικών πηγών σε αυτά, πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 10 Ιανουαρίου - 10 Φεβρουαρίου 2013 λεπτομερείς μετρήσεις της συγκέντρωσης και της σύστασης των αιωρούμενων σωματιδίων στις πέντε μεγαλύτερες Ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Ιωάννινα). Το πείραμα έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ-ΘΑΛΗΣ με θέμα "Προσδιορισμός των πηγών και των φυσικοχημικών ιδιοτήτων των λεπτόκοκκων και υπερλεπτόκοκκων αιωρούμενων σωματιδίων του ατμοσφαιρικού αερολύματος που επηρεάζουν το κλίμα της Ελλάδας".

Συμπερασματικά, με βάση το μέγεθός τους και τη χημική τους σύσταση, τα σωματίδια που παράγονται από την καύση του ξύλου φαίνονται να είναι το ίδιο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία με τα σωματίδια από την κυκλοφορία των οχημάτων και τις άλλες πηγές καύσης. Οι μετρήσεις μας καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος ατμοσφαιρικής ρύπανσης που μπορεί να δημιουργηθεί τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες ελληνικές πόλεις, αν συνδυασθούν η καύση ξύλων με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες (χαμηλές θερμοκρασίες και άπνοια). Ευτυχώς αυτές οι συνθήκες ήταν σχετικά σπάνιες το χειμώνα που διανύουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναλάβουμε σαν χώρα αυτό το «πείραμα» υψηλών εκπομπών και τις επόμενες χρονιές ελπίζοντας ότι η φύση θα δείξει κατανόηση.

Περισσότερες λεπτομέρειες δίνονται στο αντίστοιχο Δελτίο Τύπου.

 

Επίσκεψη του Επιτρόπου της ΕΕ Johannes Hahn στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ

HahnΟ Επίτροπος της ΕΕ, κ. Johannes Hahn, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, επισκέφτηκε την Πάτρα, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013. Η επίσκεψη αυτή εντασσόταν στο πλαίσιο "περιοδείας" του Επιτρόπου στις 13 ελληνικές Περιφέρειες, με την οποία επιδιώκει να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών πόρων - της κυριότερης πηγής δημοσίων επενδύσεων για τη χώρα. HahnΟ Επίτροπος συνοδευόταν από τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, κ. Πάνο Καρβούνη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολο Κατσιφάρα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, επέλεξε να δει δύο από τα τρία έργα που χρηματοδοτεί η ΕΕ από το ΕΣΠΑ, το νέο κτίριο του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ και το νέο λιμάνι της Πάτρας.

Στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ τον Επίτροπο υποδέχθηκε ο Διευθυντής καθ. Κώστας Γαλιώτης και το Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου. Η επίσκεψη κράτησε περίπου μία ώρα, διάστημα κατά το οποίο ο κ. Γαλιώτης έκανε μια σύντομη παρουσίαση των περιοχών έρευνας και των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου. Επίσης του παρουσίασε τα καινοτομικά προϊόντα του ΙΕΧΜΗ και τις εταιρείες τεχνοβλαστούς, οι οποίες έχουν προέλθει από δραστηριότητες των ερευνητών του Ινστιτούτου. Στη συνέχεια ο Επίτροπος επιθεώρησε το χρηματοδοτούμενο έργο, συνομίλησε με τους εργολάβους και φωτογραφήθηκε στους χώρους του Ινστιτούτου. Η επίσκεψη έκλεισε με μία σύντομη ξενάγηση στους χώρους των εργαστηρίων και συνομιλία με τους ερευνητές του ιδρύματος.

 

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας στο ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθηγητή Βασίλειου Μάγκλαρη, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Γενικός επισκέφτηκε για πρώτη φορά και τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής, ΙΕΧΜΗ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013 στις 15:00.

Τον κ. Γενικό υποδέχθηκε ο Διευθυντής καθ. Κώστας Γαλιώτης και σύσσωμο το επιστημονικό συμβούλιο του ΙΕΧΜΗ. Ο κ. Γενικός συνοδευόταν από στελέχη του Υπουργείου και τον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Αγγελόπουλο. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης που διήρκησε περίπου δύο ώρες, ο κ. Γενικός ενημερώθηκε από τον Διευθυντή για τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου στις περιοχές έρευνας αιχμής, ενώ στελέχη του Ινστιτούτου τον ξενάγησαν σε επιλεγμένα εργαστήρια, όπου είχε τη δυνατότητα να δει από κοντά τα τρέχοντα ερευνητικά επιτεύγματα του ΙΕΧΜΗ και να συνομιλήσει με τους ερευνητές και το υπόλοιπο ερευνητικό προσωπικό του Ινστιτούτου.

 

 
bg_inside_main_right
passepartout
main_bottom2
passepartout  
passepartoutΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Οδός Σταδίου, Πλατάνι, Τ.Θ. 1414, 26504 Πάτρα
passepartoutΤηλ.: 2610.965.300 E-mail: info@iceht.forth.gr
passepartout
ΕΣΠΑpassepartout
passepartout© Copyright ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ, All rights reserved.

passepartoutΕπικοινωνία | Τηλεφωνικός Κατάλογος | Σύνδεσμοι | English


Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα