Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ
passepartoutΙνστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής English versionpassepartout
passepartout
bg_inside_main_left
passepartout
bg_LeftMenuTop_big
bg_LeftMenuBottom_bigpassepartout
passepartout
ArrowRightRed
Βρίσκεστε εδώ: ΙΕΧΜΗ > Νέα-Εκδηλώσεις > 2012
youarehere2
 

2012


Διακεκριμένη ομιλία στη μνήμη του Α. Χ. ΠΑΓΙΑΤΑΚΗ

Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ οργανώνει διακεκριμένη ομιλία στη μνήμη του Αλκιβιάδη Χ. Παγιατάκη, εκλιπόντος Προέδρου του ΙΤΕ και Διευθυντή του ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ (νυν ΙΕΧΜΗ).

Η ομιλία θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012, στην αίθουσα σεμιναρίων του Ινστιτούτου. Προσκεκλημένος ομιλητής θα είναι ο Dr. Roland Lenormand, ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρείας CYDAREX. Ο κ. Lenormand θα δώσει διάλεξη με τίτλο: "Multifluid flow in oil and gas reservoirs: from invasion percolation to shale gas". Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 12:00 και απευθύνεται σε ευρύ κοινό.

Ο Roland Lenormand συνδέθηκε πριν από πολλά χρόνια με φιλία και αμοιβαία εκτίμηση με τον Άλκη Παγιατάκη μέσα από την παράλληλη ενασχόλησή τους σε ερευνητικά θέματα διφασικής ροής σε πορώδη μέσα. Μετά από την ερευνητική του εργασία (These d'Etat, 1976-1983) στο Ινστιτούτο Μηχανικής Ρευστών της Τουλούζης, ο Dr. Lenormand εργάσθηκε ως ερευνητής και υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων στη βιομηχανία (Schlumberger, 1984-1988) και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (IFP Energies Nouvelles, 1989-2007), όπου ίδρυσε την εταιρεία CYDAREX (2005), στην οποία έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια. Έχει  δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, με αρκετά από τα άρθρα του να έχουν τύχει πολύ μεγάλου αριθμού αναφορών. Έχει επιβλέψει μεγάλο αριθμό μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών, ενώ έχει στο ενεργητικό του 10 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Η όλη ερευνητική του δράση αλλά και η τωρινή επιχειρηματική του δραστηριότητα εστιάζονται σε πειραματικές και θεωρητικές μελέτες πολυφασικών ροών σε πορώδη μέσα, στη μηχανική ταμιευτήρων υδρογονανθράκων, στη βελτιωμένη εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην ανάπτυξη συσκευών και λογισμικού για την πιο αποδοτική και αξιόπιστη μέτρηση των ιδιοτήτων πυρήνων πετρωμάτων, καθώς επίσης και στην παροχή συμβουλών προς εταιρείες πετρελαίου.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

Forum Ανάπτυξης 2012 / 15ο Money Show

Το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ συμμετέχει και φέτος για έκτη συνεχόμενη χρονιά στο πολυσυνέδριο «Forum Ανάπτυξης 2012/15ο Money Show Πάτρας» και συγκεκριμένα στην ενότητα «1ο Forum Καινοτομίας», που από φέτος είναι ενταγμένη στο πολυσυνέδριο, με την παρουσίαση σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο των τριών Πεδίων Έρευνας & Ανάπτυξης του Ινστιτούτου, καθώς και των τεχνοβλαστών του, προβάλλοντας τα πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα των Ερευνητών και τη συμβολή του Ινστιτούτου στην περιφερειακή ανάπτυξη. Το «Forum Ανάπτυξης 2012/15ο Money Show Πάτρας» πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Νοεμβρίου 2012 στο ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι 10:00 - 22:00. Το «1o Forum Καινοτομίας» πραγματοποιείται παράλληλα με την έκθεση το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 18:00 - 20:00, στην αίθουσα ΙΙ του ξενοδοχείου με σκοπό την παρουσίαση δράσεων που προάγουν την έρευνα και την καινοτομία στην περιοχή. Το Ινστιτούτο θα εκπροσωπήσει ο Διευθυντής του καθ. Κ. Γαλιώτης με σχετική ομιλία.

 

Διεξαγωγή συνεδρίου GrapHEL

Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, διοργανώνει διεθνές συνέδριο με θέμα την σύνθεση, το χαρακτηρισμό και τις εφαρμογές του γραφενίου. Ο ακριβής τίτλος του συνεδρίου είναι «A European Conference/Workshop on the Synthesis, Characterization and Applications of Graphene», GrapHEL, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Μύκονο από 27 έως 30 Σεπτεμβρίου, 2012.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν περισσότεροι από 150 ερευνητές εκπροσωπώντας σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης ενώ έχουν δηλώσει συμμετοχή και ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Κορέα το Μεξικό και την Ιαπωνία. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην συμμετοχή ιδιαιτέρως διακεκριμένων επιστημόνων όπως ο κάτοχος του βραβείου Nobel Φυσικής του 2007 A. Fert, (Nobel Prize in Physics 2007) και οι καθηγητές R. S. Ruoff (Texas Univ.,USA), A. Ferrari (Cambridge Univ., U.K.), C. Gao (Zhejing Univ. of China), N. Pugno (Politecnico di Torino, Italy) και G. Schneider (Delft. Univ. of Technology, The Netherlands).

Το συνέδριο αφιερώνεται στις νέες εξελίξεις του γραφενίου, ενός δισδιάστατου γραφιτικού υλικού που έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας ιδιαίτερα ύστερα από την απονομή του βραβείου Nobel στους Α. Geim και Κ. Novoselov το 2010. Η ερευνητική ομάδα του Καθ. Κώστα Γαλιώτη με συνεργάτες τον Επ. Καθ. Κωνσταντίνο Παπαγγελή και τον Δρ. Ιωάννη Παρθένιο του Ερευνητικού Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) έχει αναπτύξει έντονη ερευνητική δραστηριότητα στη μελέτη των φυσικο-μηχανικών ιδιοτήτων του γραφενίου και έχει λάβει σημαντική διεθνή αναγνώριση με δημοσιεύσεις σε περιοδικά υψηλής απήχησης (Nature Commun., Nano Letters, ACS NANO, Small κλπ. ). Σημειώνεται ότι σε αρκετές από τις εν λόγω δημοσιεύσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των συγγραφέων οι προαναφερθέντες νομπελίστες. Το 2011 η ερευνητική ομάδα του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ επιλέχθηκε για χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: «Απόβλητα Ελαιοτριβείου - Προσέγγιση Τριπλής Έλικας»

Με επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων μέσω προσέγγισης τριπλής έλικας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012, στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο. Εκτός από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Επιστημονικό Πάρκο Πάτρας και το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ. Στην ημερίδα συμμετείχαν και μίλησαν Έλληνες και ξένοι καθηγητές και ερευνητές αλλά και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η διαχείριση των απόβλητων ελαιοτριβείων αποτελεί ένα διαχρονικό - άλυτο - πρόβλημα που απασχολεί τόσο τις σχετικές επιχειρήσεις, αλλά και τις ανάλογες υπηρεσίες / φορείς περιβάλλοντος. Ενώ έχουν προταθεί από τους επιστήμονες πολλές, αξιόπιστες και αποτελεσματικές τεχνικές επεξεργασίας ή/και αξιοποίησης, ελάχιστες εφαρμόζονται στην πράξη και αρκετά περιορισμένα (λόγω κυρίως κόστους) επιβαρύνοντας τελικά σημαντικά το περιβάλλον. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η πρόταση μεθόδων επίλυσης του προβλήματος μέσω συνεργασίας των ακόλουθων τριών παραγόντων (εξ ου και προσέγγιση τριπλής έλικας): ερευνητικοί φορείς, επιχειρήσεις και διοικητικοί φορείς (περιφερειακή αυτοδιοίκηση, κλπ.).

Περισσότερες λεπτομέρειες για την ημερίδα δίνονται στο σχετικό Δελτίο Τύπου. Ο τοπικός τύπος (έντυπος και διαδικτυακός) αναφέρθηκε εκτενώς στην ημερίδα, με τυπικό παράδειγμα το σχετικό άρθρο της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΣ».

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: «Ρύπανση Θαλασσίου Περιβάλλοντος»

Το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας σε συνεργασία με το Δίκτυο ΑΡΥς, «Ανάπτυξη και Αξιολόγηση Ροφητικών Υλικών για Περιβαλλοντικές Εφαρμογές» του Πανεπιστημίου Πατρών, οργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Ρύπανση Θαλασσίου Περιβάλλοντος».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012, στις 10:30, στην αίθουσα σεμιναρίων του ΙΤΕ/IEΧΜΗ (πρώην ΕΙΧΗΜΥΘ), οδός Σταδίου, Πλατάνι.

Στην ημερίδα συμμετείχε ο γνωστός καθηγητής του Γεωπονικού και Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Τόκυο Hideshige Takada, ο οποίος μίλησε για το παγκόσμιο πρόγραμμα παρακολούθησης της ρύπανσης των παράκτιων περιοχών από οργανικούς ρύπους, για το οποίο είναι υπεύθυνος, καθώς και για τη μόλυνση θαλάσσιων οργανισμών από πλαστικά απορρίμματα στο θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης, ο κ. Πέτρος Παυλάκης, Διευθυντής Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, παρουσίασε τις πτυχές της ρύπανσης του Αιγαίου από πετρελαϊκά και στερεά απόβλητα. Στη συνέχεια, ο κ. Μιχάλης Λεοτσινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, μίλησε για την κατάσταση ρύπανσης του Πατραϊκού Κόλπου, και ο κ. Απόστολος Βανταράκης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε αποτελέσματα για τη μόλυνση του νερού από παθογόνους μικροοργανισμούς και τις επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία. Τέλος, στην ημερίδα συμμετείχε η κα Ναταλία Ρουμελιώτη, υπεύθυνη παράκτιας διαχείρισης του δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, η οποία ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της πανελλαδικής εκστρατείας εθελοντικών καθαρισμών ακτών, βυθού και φυσικών περιοχών «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ».

Το πρόγραμμα και οι περιλήψεις των ομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στην ημερίδα υπάρχουν εδώ.

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: «Μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης: Πάτρα-Ελλάδα-Ευρώπη»

«Μελέτη της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης: Πάτρα-Ελλάδα-Ευρώπη» ήταν το θέμα της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ), με την Επιτροπή Έρευνας, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ), την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, 2012, στις 11.00 π.μ., στο αμφιθέατρο του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Οδός Σταδίου, Πλατάνι, Δήμου Ρίου.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι μετρήσεις των συγκεντρώσεων των ατμοσφαιρικών ρύπων στην Πάτρα από το ΙΕΧΜΗ κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις μετρήσεις των ατμοσφαιρικών μικροσωματιδίων, στις πηγές τους και στο τι έγινε κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς στην Ξερόλακα το καλοκαίρι του 2011. Παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι ερευνητικές δραστηριότητες του ΙΕΧΜΗ στη μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

 

 

 


 

 
bg_inside_main_right
passepartout
main_bottom2
passepartout  
passepartoutΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Οδός Σταδίου, Πλατάνι, Τ.Θ. 1414, 26504 Πάτρα
passepartoutΤηλ.: 2610.965.300 E-mail: info@iceht.forth.gr
passepartout
ΕΣΠΑpassepartout
passepartout© Copyright ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ, All rights reserved.

passepartoutΕπικοινωνία | Τηλεφωνικός Κατάλογος | Σύνδεσμοι | English


Όροι Χρήσης | Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα